f3063d181df3b2e2c3b690ccbf1aaa09
f3063d181df3b2e2c3b690ccbf1aaa09

Marjanović: Vlada FBiH sa prijedlogom budžeta dokazala da joj nije stalo do nauke i obrazovanja

28.04.2020.

Zastupnik Doma naroda Paralmenta FBiH Damir Marjanović oštro je kritikovao premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH zbog Nacrta rebalansa budžeta, nepoštivanja mjere nošenja maske i ukidanju sredstava nauci, te konstatovao kako premijeru i Vladi FBiH nije stalo do Doma naroda niti ljudi koji sjede u njemu.

– Premijer je ušao bez maske. Ja se nešto kao malkice razumijem i nauku i kažu da to što nosite masku ne štitite sebe već druge, time pokazujete nesebičnost. Premijer je pokazao da mu nije stalo do vas koji ste ovdje i cijela Vlada, sve vrijeme ovog mandata, da joj nije baš stalo do Doma naroda. Ponekad poželim da stavim tu masku i da smo bogdo stavili masku na budžet da zaštitimo mnoge ljude i katogorije od onoga što je ova Vlada poduzela – rekao je Marjanović na početku obraćanja.

Konstatovao je da mu je žao što je premijer Novalić otišao sa sjednice kazavši kako je očekivao da će ostati i poštovati ono što su neki njegovi ministri donijeli.

– Čestitam Vladi na nečemu što se zove konzistentnost. U proteklih šest godina ova Vlada se toliko trudila da pokaže da joj nije stalo do nauke i obrazovanja i s ovim prijedlogom budžeta je dokazala to. Stvarno joj čestitam što je bila principijelna u tome jer ovaj rebalans je pokazao da Vladu FBiH zanima kako da obrazovanje i nauku na ovom prostoru dovedu do nule. Da smo u bilo kojoj drugoj zemlji, ova priča bi bila proglašeno smiješnom, vjerovatno bi se podigao bunt i ta vlada bi pod pritiskom bila prinuđena da ode – rekao je Marjanović.

Istakao je kako u doba korona virusa pametne i mudre zemlje povećavaju izdvajanja za nauku i obrazovanje, navodeći primjer Republike Hrvatske koja je početkom marta raspisala grant za vršenje ispitivanja covida-19 te nakon mjesec dana imaju izlorian virus.

– Ova Vlada je odlučila vrlo mudro da skine sve što se tiče nauke – 2,9 miliona KM i prosto imam osjećaj da je premijer do neki zadatak nekom ko je kreirao budžet da uzme dokument u pdf-u i ide na opciju ‘find’, gdje god pronađe riječ nauka da skine sve. Temeljno su odradili – čestitam im – rekao je Marjanović.

Naglasio je kako su Tekuće rezerve Vlade FBiH uduplane, da je dodana nova stava za istraživanja nafte u kojoj se izdavaja 300.000 KM, te da je isti iznos ostao za stavku Unaprijeđenje avioprometa u FBiH.

– Siguran sam da će biti jako bitno u narednih mjesec dana da unaprijedimo aviopromet jer nam avioni lete na sve strane. Imate dio koji se tiče potpunog ukidanja pet milion KM Ministarstvi razvoja, poduzetništva i obrta koja su namijenjena malim obrtima i start-upima, onome što nam treba da se izvučemo iz krize. Ovo me podsjeća na šaradu ekipe humorističara u emisiji ‘Nagovorite se ljudima’. Ja sam romantičarski predao amandman gdje sam pronašao način kako da se novac vrati nauci i obrazovanju. Znam da će ga Vlada glat odbiti, ali se nadam da će Dom naroda imati priliku da se izjasni o tome i da je ovim ljudima ovdje stalo – zaključio je Majranović.

(N1)

Idi naVrh

Don't Miss