47a134b11d7c96cdb29ad4f5971ed470
47a134b11d7c96cdb29ad4f5971ed470

RS: Od 1. maja rade tržni centri i stočne pijace

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao je da su sve odluke koje su do danas bile na snazi produžene do 11. maja, s tim da ima određenih korekcija.

On je najavio da će Vlada RS, cijeneći epidemiološku situaciju, ukoliko ona bude u skladu sa očekivanjim,a predložiti ukidanje vanrednog stanja. Naglasio je da su se o mjerama složila sva ministarstva i struka da se može ići sa relaksacijom u određenim djelatnostima, a primjena danas donesenih odluka počinje sutra.

– Osobe starije od 65 imaće svaki radni dan u periodu od sedam do deset dozvoljenu šetnju uz poštovanje svih mjera – kazao je Višković.

Od sutra, 28. aprila, počeće sa radom šalter-sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave od sedam do 15 časova.

– Omogućiti rad kuhinja i dostavu hrane i pića iz ugostiteljskih objekata, kao i šaltersku prodaju hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskih objekta, odnosno prodajnog mjesta – u prevodu kućna dostava i šalterska prodaja – kazao je Višković.

Uslužne radnje, kao što su autopraonice, vulkanizeri, automehaničarske radnje, praonice tepiha, hemijske čistionice, isto mogu početi sa radom od sutra u vremenu od sedam do 19 časova.

– Radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom, saloni namještaja, muzeji, bibilioteke, druge zanatsko-preduzetničke radnje, osim frizerskih i kozmetičkih salona, isto tako u vremenu od sedam do 19 časova – rekao je Višković.

On je rekao da je od sutra dozvoljen rad trgovinama neprehrambene robe koje funkcionišu kao zasebni prodajni objekti, dok će one koje se nalaze u tržnim centrima, biti obuhvaćene odlukom od 1. maja, kada će biti omogućen rad tržnim centrima, uz zabranu poslovanja dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa.

Od 1. maja biće dozvoljen i rad stočnih pijaca od šest do 13 časova, a u bolnicama i domovima zdravlja vratiće se u rad specijalističke i subspecijalističke ambulante sa oko 50 posto kapaciteta u skladu sa prioritetima.

Prema njegovim riječima, u osnovnim i srednjim školama organizacije rada kada je neophodno da se uprava i osoblje mobiliše za pripremu ocjenjivanja učenika, vođenje pedagoške dokumentacije, te uređenje i čišćenje objekata škola.

Istakao je da postoje planovi za periode poslije 11. i 15. maja koje će biti donesene u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Višković je istakao da su posljednji u nizu otvaranja kafići, hoteli, odnosno ugostiteljstvo, o čemu će se praviti analize u narednom periodu.

Odgovarajući na pitanja novinara o zabrani kretanja tokom prvomajskih praznika, Višković je rekao da će konačna odluka biti donesena sutra ili prekosutra.

– Jedino što mogu reći je da nećemo slijediti primjer koji je recimo donijela Srbija da sva tri dana, 72 sata, koliko su donijeli zabranu kretanja, ali proširivanja policijskog časa u RS-u za vrijeme prvomajskih praznika će svakako biti – kazao je Višković.

U RS-u trenutno je na snazi zabrana kretanja svih građana RS u periodu od 20 do pet časova.

Na sajtu Vlade RS biće objavljene sve mjere koje moraju poduzeti privredni subjekte kojima se odobrava rad.

(Anadolija, Interview.ba)

Prethodna vijest

Čamdžić o nabavci respiratora: Najskandaloznija nabavka otkako je na čelu Vlade Fadil Novalić

Naredna vijest

Preminule dvije osobe od koronavirusa, ukupno 28 žrtava u RS-u