Australija: Za 12 sati milion stanovnika preuzelo aplikaciju za praćenje COVID-19

Australski zvaničnici iskazali su zadovoljstvo zbog činjenice da je više od milion stanovnika te zemlje preuzelo aplikaciju za telefon namijenjenu za ubrzavanje pronalaska osoba koje su bile u kontaktu sa osobama zaraženim koronavirusom uprkos zabrinutosti za kršenje privatnosti.

U roku od 12 sati od objavljivanje australske aplikacije COVIDsafe koja je postala dostupna u nedjelju navečer, 1,13 miliona od ukupno 26 miliona stanovnika Australije preuzelo ju je na svoje pametne telefone.

Čelnik zdrastvene službe Damian Murphy rekao je u ponedjeljak izrazio je zadovoljstvo zbog popularnosti aplikacije, javio je AP.

Vladini službenici namjeravaju preko parlamenta ubrzati zakonodavstvo koje će zabraniti upotrebu prikupljenih podataka u druge svrhe, osim za traženje osoba koje bi mogle biti zaražene virusom COVID-19.

Zvaničnici su takođe obećali da će u roku od dvije sedmice objaviti izvorni kod aplikacije kako bi nezavisni analitičari bolje razumjeli kako ona radi i koje posljedice može imati na privatnost.

Vlada kaže da najmanje 40 posto australske populacije mora koristiti tehnologiju zasnovanu na singapurskoj aplikaciji TraceTogether da bi ona bila efikasna.

Ako je korisnicima COVIDsafe dijagnosticiran virus, mogu učitati enkriptovane zapise podatke aplikacije koji identificiraju ostale korisnike s kojima su bili u bliskom kontaktu u posljednje tri sedmice na period od 15 minuta i više.

Vlada se nada da će aplikacija omogućiti Australiji da sigurno ponovo pokrene ekonomiju omogućavajući zdravstvenim službenicima da brzo identificiraju i zaustave nove talase epidemije.

Australija će ove sedmice nastaviti operacije koje ne spadaju u hitne slučajeve, prvi put nakon 27. marta, jer se nadaju da bolnice neće biti preplavljene slučajevima COVID-19.

Australija je zabilježila 6.720 slučajeva zaraze virusom, 83 pacijenta su umrla, a 27 je u kritičnom stanju na respiratorima u bolnicama.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U Zagrebu se ponovo koristi javni prijevoz

Naredna vijest

Počela proljetna akcija čišćenja Sarajeva: Građani kabasti otpad mogu izbaciti tokom vikenda