Peršić: Individualno ponašanje od ogromne važnosti

U posljednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je 959 uzoraka te je novi koronavirus Covid-19 potvrđen kod 15 osoba – potvrdio je danas stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

Kako je kazao, do sada je ukupno testirano 14.485 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 826 osoba. Kada je u pitanju spolna struktura oboljelih, 445 je žena što je više od 58 posto, dok je 381 muškarac što je nešto više od 46 posto, a zabilježena su i 32 smrtna ishoda.

Najviše oboljelih i dalje je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 238, u Zeničko-dobojskom je 132, u Kantonu Sarajevo je 112, u Zapadno-hercegovačkom 83, u Tuzlanskom kantonu je 81 oboljeli, dok je u Unsko-sanskom 79 oboljelih od novog koronavirusa.

Također, u Kantonu 10 potvrđen je 41 slučaj oboljelih, u Srednjobosanskom 37, Bosanko-podrinjskom kantonu zabilježeno je 20 slučajeva, dok u Posavskom kantonu ima tri potvrđena slučaja.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje pacijenata, 45 njih je hospitalizirano, kaže Peršić, dok ih je pet na respiratoru, no dodaje da ohrabruje činjenica da u Federaciji ima 256 oporavljenih pacijenata, a 21 pacijent oporavljen je u posljednja 24 sata.

– To su informacije koje su važne i ohrabrujuće jer kontinuirano imamo porast oporavljenih, ali svi građani trebaju biti svjesni da se ublažavanje mjera u BiH i drugim zemljama ne smije shvatiti kao da je to kraj borbe protiv pandemije – podvukao je Peršić.

Napomenuo je da će se i dalje živjeti u okolnostima stalne prijetnje jer je virus još uvijek tu i dalje se bilježe prijenosi, a borba protiv pandemije, kaže Peršić, trajat će još dugo.

Kako je naglasio, ublažavanje mjera je vezano za činjenicu da u novim okolnostima društvo i sistem moraju funkcionirati, a i građani su sada upoznati sa značajem prevencije i naučili mnogo o virusu kako se prenosi i kako se zaštititi.

– Na ublažavanje mjera uticat će individualno ponašanje koje je od ogromne važnosti kako ne bi došlo do naglog porasta broja oboljelih – zaključio je stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Apel vozačima da putuju samo u nužnim situacijama

Naredna vijest

Boris Johnson se u ponedjeljak vraća na posao