73ca3dcb04018df8af0643b0c7a60758
73ca3dcb04018df8af0643b0c7a60758

Prva džuma u ramazanu za vrijeme vanrednih okolnosti: Reisova hutba u praznoj Begovoj džamiji

24.04.2020.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović predvodio je danas džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, koja je bila prva džuma u ramazanu i još jedna koja je obavljena u skladu s mjerama preduzetim u vanrednim okolnostima zbog korona virusa.

U skladu s instrukcijama nadležnih vlasti, te instrukcijom Islamske zajednice o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, u svim džamijama u BiH, pa tako i u Gazi Husrev-begovoj, današnjem džuma-namazu prisustvovali su samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

Fotoreporter Anadolije je zabilježio nekoliko momenata s današnjeg džuma-namaza, a ovakvi prizori u Begovoj džamiji zasigurno nisu upamćeni.

Fotografije na kojima se može vidjeti reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u skoro pa potpuno praznoj Begovoj džamiji zasiguno je prizor koji nije upamćen i koji će dugo ostati urezan u sjećanju muslimana BiH, ali i šire.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već je obavijestio vjernike oko implementacije usvojenih instrukcija o organizaciji vjerskog života u ramazanu tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem korona virusa.

Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih organa, tako da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora. Vjernicima je apelovano da iftare organizuju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz.

Prvi dan ramazana upravo je danas, ujedno i mjesec milosti, oprosta, ibadeta.

Post je naređen 2. godine po hidžri (624.), deveti je mjesec islamskoga kalendara. Nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

(Anadolija/N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss