026489c40e9e79ca61afe39331e4de90
026489c40e9e79ca61afe39331e4de90

Policijska službenica Lejla Zatagić o radu u doba Korone: Pod rizikom smo, ali uz upute struke strah je minimalan

24.04.2020.

Dvadesetpetogodišnja Lejla Zatagić iz Busovače prije tačno tri godine ostvarila je svoj san iz djetinjstva i postala je policijska službenica Policijske stanice Crkvice, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj posao oduvijek je smatrala časnim i poštenim, te se divila policijskim službenicama zbog toga što je njihov glavni zadatak da štite građane/ke. Danas je ona na prvoj liniji fronta, i vjerovatno se sada neke druge djevojčice dive njoj, što u ovoj situaciji s pandemijom Korona virusa svoje zadatke na terenu, u stalnom kontaktu s ljudima, obavlja besprijekorno i u potpunosti profesionalno – ponosno noseći svoju uniformu.

Njen radni dan počinje tako što dobije zadatke. Nakon izvršene otpreme, odnosno kontrole opremljenosti zaštitnom opremom, ona kreće u izvršavanje svojih obaveza.  

„To su sada uglavnom obilasci građana u izolaciji, odnosno mjesta određenih  za karantenu. Prilikom obilaska terena moramo obratiti pažnju da li se poštuju Naredbe Kriznog štaba  CZ FBiH, odnosno da li ima okupljanja grupa na javnom mjestu, jer je to zabranjeno. Također, da li građani/ke poštuju epidemiološke mjere – koriste zaštitne maske, šal, pamučne trake,  i sl.,  i da li poštuju socijalnu distancu u redovima. Vikendom aktivno smo  prisutni na izletištima. Dakle, svako vozilo kontrolišemo i lica u vozilu, te ukoliko ima mlađih od 18, odnosno starijih od 65 godina upozorimo ih i naredimo da se vrate na adresu stanovanja, te sankcionišemo one koji krše odredbe u skladu sa zakonom. Onim licma koji ne pripadaju toj starosnoj dobi, koji imaju pristup izletištima, zabranjen je roštilj, okupljanje većeg broja lica i sl. i u tom smislu vršimo potrebne mjere iz naše nadležnosti. Kada radimo noćnu smjenu tada postupamo po naredbi kojom se zabranjuje kretanje građana/ki od 20:00 do 05:00 sati. Tom prilikom svako uočeno vozilo i lice kontrolišemo, i lica koja se neopravdano kreću sankcionišemo u skladu sa zakonom“, objašnjava nam Lejla.

Prilikom odlaska na zadatke policijski službenici/ice koriste standardnu opremu za izvršavanje policijskih poslova, a u novonastalim uvjetima su u skladu sa naredbama nadležnih obavezne zaštitne maske i rukavice. Za izvršavanje nekih rizičnih poslova gdje je procjena veća za ugrožavanje  Korona virusom, povremeno koriste zaštitno odijelo i vizir.   

No, poteškoće se, kako kaže ova mlada policijska službenica, ogledaju u obilasku građana/ki  kojima je naložena izolacija jer su oni/e detektovani kao mogući/e  nosioci/teljice virusa.

„Mi smo dužni obilaziti ih i utvrđivati da li poštuju  naložene  mjere, što svakako predstavlja određeni rizik i za nas“, kaže ona.

Ipak naglašava kako su građani/ke uglavnom kooperativni/e i da su do sada bez pogovora postupali/e prema njihovim naredbama.

„Više je onih građana/ki koji/e poštuju naložene mjere, koji/e ostaju kući, a ako izlaze pri tome koriste zaštitne maske, tako i njihove cijele porodice, te na taj način čuvaju i sebe i nas, a i ostale građane/ke. Sa druge strane ima pojedinaca koji ne poštuju naložene mjere, koji se ponašaju bahato, ali takva lica sankcionišemo u skladu sa zakonom,  na način da im uručimo prekršajni nalog“, priča nam Lejla.

Strah je prirodna pojava

Posao policijskih službenika/ica je takav da svaki dan donosi neke nove izazove, a oni su nekada rizičniji i opasniji.  Samim time je, kako kaže ova mlada policijska službenica, strah prirodna pojava.  

„Ako smo dobro obučeni i opremljeni  potrebnom opremom koju vješto koristimo i ako imamo puno povjerenje u kolege/ice koje rade s nama, onda imamo veće  samopouzdanje, sigurniji/e smo i lakše se radi. Što se tiče trenutne pandemije, naravno da postoji određen nivo straha i opreza, budući da se radi o novoj pojavi o kojoj niko nema dovoljno znanja, ali pridržavajući se opštih uputa struke  i koristeći potrebnu opremu, strah  se svede na minimalnu mjeru“, ističe ona.

Njen posao se radi u parovima, a ponekad i tomovima, tako da je u svemu tome jako bitna međusobna podrška kolega/ica. A kako kaže naša sagovornica u tom smislu u njenom kolektivu se trude da njeguju dobru saradnju i stalno razvijaju i unapređuju međuljudske odnose.

U ovoj situaciji Lejli najteže pada što pored svega što je snašlo sve građane/ke, policija moraju  biti  represivni prema njima.

„Svjesna sam da je struka propisala ove mjere iz dobrih namjera i da samo tako  možemo  izbjeći scenarije iz nekih zemalja, tako da nadam se da će mjere koje poduzimamo dati efekat i da ćemo se svi zajedno izboriti i proći sa što manje štetnih posljedica. Građanima savjetujem da se strpe još malo. Mi nerado pribjegavamo sankcijama, ali sve mjere koje smo preduzeli dale su rezultat i struka procjenjuje da su preduzete mjere dale dobar efekat. Svi smo zajedno osjetili težinu ovog problema i vjerujem da ćemo se zajedno uspjeti izboriti i prevazići ovo, kaže ona. 

Smatra kako policijski službenici/ice trebaju biti primjer drugima  i da će tek onda moći bez ustručavanja svakom građaninu/ki  izdati upozorenje ili prekršajni nalog. „Bilo bi neozbiljno da se mi ne podržavamo uputa, jer kako onda od građana/ki to tražiti ili eventualno izreći sankcije“.

Vjetar u leđa – podrška porodice

Podrška porodice u obavljanju ovog posla u trenutnim uvjetima joj mnogo znači.

„Naravno da kao roditelji uvijek imaju brigu za svoje dijete, bilo da sam na poslu ili ukoliko eventualno idem negdje i slično. Trenutno u ovim novim  okolnostima, oni imaju dodatnu  dozu brige, ali poznavajući mene vjeruju da ću maksimalno odgovorno raditi i u ovim novim rizičnijim okolnostima“, priča nam Lejla. 

Odgovorila nam je i koliko se razlikuje kao žena u odijelu policajke i kao prijateljica, kćerka, komšinica. „Raditi u uniformi podrazumijeva biti profesionalac/ka policajac/ka, a to znači ići  na posao, a privatne probleme ostaviti kući, ali i po završetku posla, posao ostaviti u policijskoj stanici i radnom mjestu kada se krene kući, najmilijima. Samo tako možemo biti istinski profesionalci/ke i u uniformi biti u potpunoj funkciji zaštite  sigurnosti naših građana i imovine. Također, na isti način, kada znamo razdvojiti posao i privatni život, možemo dati i svoj puni doprinos porodici, biti dobre majke, pouzdane prijateljice  i sve ostalo“, kaže Lejla.

Za kraj nam je i kazala kakva treba biti snažna žena koja zastupa državu i zakon.

„Trebalo bi da prvo sa ljubavlju radi svoj posao, da ima neupitne  moralne i ljudske osobine i da je dobro edukovana. Ona treba da ima svoj lični, čvrst i neupitan stav, utemeljen u obučenosti i navedenim moralnim ali i patriotskim načelima“, zaključila je.

 

UDRUŽENJE “MREŽA POLICIJSKIH SLUŽBENICA” BORI SE ZA RAVNOPRAVNOST ŽENA POLICAJKI! 

Udruženje „Mreža policijskih službenica“ sa sjedištem u Sarajevu zvanično je registrirano početkom 2012. godine i okuplja policijske službenice iz 16 institucija u Bosni i Hercegovini (Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Federalna uprava policije, Policija Brčko distrikta BiH, deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Sudska policija Federacije BiH). Udruženje je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija, koja djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i trenutno ima oko 400 članica.

Na stranici Udruženja „Mreža policijskih službenica“ možete pronaći osnovne informacije o Udruženju, ciljevima i misiji, organizacionoj strukturi i tekućim aktivnostima na polju rodne ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH. Cilj Udruženja je okupljanje što većeg broja policijskih službenica i jačanje njihovih kapaciteta, podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, te prepoznavanje uloge i doprinosa policijskih službenica u radu policije. Udruženje teži državi u kojoj će policija biti ogledalo društva i predstavljati svu njegovu raznovrsnost. Ukoliko državu čini 50 posto žena, onda žene u istom tom omjeru trabaju biti zastupljene i u redovima policije da bi se moglo adekvatno odgovoriti na sigurnosne potrebe muškaraca i žena.

Ravnopravna zastupljenost muškaraca i žena treba da bude prisutna u svim sferama policijskog rada i na svim nivoima odlučivanja. Osobe treba da se postavljaju na određene pozicije u skladu sa svojim mogućnostima i afinitetima, bez stereotipne podjele poslova na muške i ženske.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss