8624794dce6226f4a950025ebd3b668b
8624794dce6226f4a950025ebd3b668b

Hrvatska: Trgovine će raditi u dvije smjene sa pauzama, ugostitelji čekaju upute

24.04.2020.

U Hrvatskoj su organizovane mjere popuštanja zbog koronavirusa koje će se primjenjivati od ponedjeljka, a na današnjoj konferenciji za novinare govorilo se o tome kako će trgovine raditi.

-Odlukama se omogućava rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s time da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje. Počinju raditi postolari i krojači – rekao je Davor Božinović, te dodao da se radno vrijeme vraća na ono koje je bilo prije epidemije.

Dodao je i da će se morati raditi u dvije smjene, sa pauzom od najmanje sat vremena kako bi se sve očistilo.

– Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovina na benzinskim crpkama – istaknuo je.

Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak je najavio upute u petak.

– Već dva i pol tjedna molimo Vladu da komunicira s nama i da imamo u trenutku kada se otvaraju trgovine i jasne i nedvosmislene upute. Ne znamo hoće li trebati pleksiglas barijere, koliko ljudi biti dozvoljeno u trgovinama, hoće li biti nužna dodatna zaštita osim maski i dezinficijensa. Nekom malom dućanu koji radi par tisuća kuna prometa, o tome ovisi isplati li mu se ili ne raditi – kaže Denis Čupić, koordinator HUP-ove udruge neprehrambene trgovine i trgovačkih centara.

Ugostiteljima je također dozvoljen rad na terasama od 11. maja, dok su poslodavci rekli da čekaju upute kako bi uopće vidjeli isplati li im se otvoriti i raditi.

Marin Medak, čelnik udruge ugostitelja rekao je da će bez turista trećina njih samo opstati.

Eventualne pleksiglas barijere između stolova u kafićima i restoranima smatra neprovedivom ludošću.

– Tek kada saznamo sve naputke, morat ćemo staviti na papir računicu isplati li se uopće otvoriti. Mnogima se neće isplatiti. Iako se znalo da će prvo raditi terase, Ministarstvo turizma nam nije pomoglo da lobiramo kod lokalne uprave da poveća površinu terasa. Ako se bude značajno smanjivao broj stolova, mnogima s manjim terasama se neće isplatiti – kaže Medak.

Čekaju i prijevod njemačkih mjera za razne tipove objekata. Nijemci su već sve precizno pripremili. Medak ističe da bez turista, promet ugostiteljstvu pada 50 posto. A s mjerama će i domaći gosti biti rjeđi. Crna računica je da će opstati tek jedna trećina ugostitelja.

Veljko Ostojić, bivši ministar turizma i direktor Hrvatske udruge u turizmu koja okuplja hotele i kampove također očekuje borba. U smještajnim objektima će se smjeti otvoriti restorani.

Ali Ostojić ističe da bez otvaranja granica i stranih turista neće biti niti otvaranja hotela i kampova. Jer je neisplativo. Primjerice, od svih noćenja u kampovima, samo je tri posto bilo domaćih gostiju. Poslali su i mjere zaštite kojih bi se trebali pridržavati.

– Ne može se očekivati da hotel postane bolnica, on mora ostati hotel. Neke ideje poput toga da se dostavlja gostima hrana u sobe su neprihvatljive – kaže Ostojić.

Kaže da je danas optimističniji nego prije 15 dana, ali da će biti teško, pa na kraju zaključuje: Ja sam zadnji koji će odustati od ove sezone.

(24sata.hr, interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss