Onkološke pacijentice u doba Korone: Bolest nas natjera da budemo optimistične

23.04.2020.

Žene onkološke pacijentice u posljednjih mjesec i pol dana zbog pandemije Korona virusa susreću se s dodatnim izazovima očuvanja zdravlja jer na njih i obična gripa može imati negativne posljedice, a kamoli jedan ovakav virus. U odnosu na opću populaciju, onkološke bolesnice/i kod zaraze Korona virusom imaju veći rizik za pojavu težih komplikacija respiratornog sistema, objavili su znanstvenici u časopisu The Lancet, nakon što su analizirali zdravstveno stanje 18 onkoloških bolesnika zaraženih ovim virusom u Kini. Predsjednica Udruženja “Renesansa” Senka Fejzović za Interview.ba kaže kako su žene oboljele od karcinoma optimistične, da se čuvaju, te da vode računa o svom, ali i zdravlju svojih članica i članova obitelji.

Valjda nas bolest natjera da budemo optimistične i da gledamo optimistično na ovaj svijet. Trudimo se da nam svaki trenutak bude lijep. Žene vode računa o sebi. Nikome ova zatvorenost u kući ne pada lako, ali se trudimo na neki način da si olakšamo i damo vjetar u leđa jedna drugoj. Kad neka od nas krene na terapiju u našu grupu samo za članice na Facebooku napiše: “Ja jutros idem na terapiju”. Sve joj poželimo sreću i malo se našalimo kako bi joj pružile podršku – ističe Senka.

Navodi kako je sreća što sve pacijentice redovno primaju terapiju na KCUS-u.

Ima svih lijekova, redovno idu na terapije. One koje moraju na kontrolne i preglede mogu ih zakazati bez ikakvih problema, tako da sve funkcionirate kao da nema pandemije – govori nam Senka.

Pojašnjava nam kako ženama onkološkim pacijenticama u svemu ovome najteže pada izolacija.

Nemaju hrabrosti da izađu, jer stalno se priča: vodite računa, nosite maske, radite dezinfekciju, a s obzirom na to da smo mi rizična grupa i bez pandemije, moramo se paziti. Moja doktorica upozorava svake jeseni da se vakciniram. Na portalima sam čitala da su preminule mnogo mlađe osobe koje su onkološki pacijenti, a dobili su Korona virus. Tako da je to nešto što nas ograničava i sputava – priča Senka.

Prema pisanju časopisa The Lancet, smrtnost malignih bolesnika od Korona virusa je 5,6 posto, što je dvostruko više od postotka umrlih u općoj populaciji.

Enida Gušac završila je s kemoterapijama i sada je trenutno na terapijama s tabletama, a što se tiče trenutne situacije nastale pandemijom Korona virusa kaže kako je vrlo oprezna.

Mislim da generalno kod svih ljudi postoji strah. Ne sastajem se ni s kim, vrijeme provodim kod kuće. Kada idem vani uvijek nosim masku, rukavice i jedno malo dezinfekcijsko sredstvo u tašnici. Primila sam 36 terapija koje utječu na srce, tako da sam inače jačala imunitet i prije korone, a naročito sada – kaže Enida.

Ipak našla je način kako da dane izolacije učini interesantnim.

Imam svoje hobije, bavim se dekupažom i pravim nakit. Imam tri pasa, tri mačke i šest papagaja, tako da s njima provodim vrijeme i nije mi dosadno. S prijateljicama vodim jednu Facebook grupu “Žene sa C-50”, ovo C-50 je šifra za karcinom dojke. Tu se, mi onkološke pacijentice, družimo, razmjenjujemo iskustva, savjetujemo i potpomažemo jedna drugu – zaključila je Enida.

Idi naVrh

Don't Miss