92cc36178c58684d0ba2716ed10a479f
92cc36178c58684d0ba2716ed10a479f

Naša stranka: Vlada rebalansom pomaže samo sebi

23.04.2020.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH glasa se o Rebalansu budžeta Federacije BiH i Prijedlogu zakona o suzbijanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH, poznatiji kao Korona zakon. Klub zastupnika Naše stranke glasa protiv oba prijedloga, naveli su u saopštenju iz ove stranke.

“U Federaciji BiH prvi slučaj korona virusa zabilježen je 9. marta, a o korona zakonu i neophodnom rebalansu budžeta, glasamo danas, posljednji u regiji i Evropi – mjesec i po nakon početka krize. Hrvatska je prve mjere za pomoć ekonomiji donijela 17. marta. Sloveniji i Austriji je trebalo 20, Srbiji 25, a Crnoj Gori dva dana da donesu mjere za pomoć ekonomiji”, kažu iz Naše stranke. 

Sve ovo upućuje, kako ističu, na izuzetnu sporost, neorganizovanost i evidentnu podijeljenost Vlade FBiH. Navode da je nedostatak blagovremene reakcije, rezultirao nenadoknadivim gubicima za ekonomiju koja dva mjeseca čeka signal od Vlade.

 

“Sada kada su mjere pred nama, evidentno je da pored upitne učinkovitosti, vidimo da su pojedine mjere opasne i štetne. Pa je tako Vlada sebi uduplala tekuće rezerve za 100%, koje može trošiti diskreciono na osnovu vlastitih odluka – na šta su revizorski izvještaji i prethodnih godina upozoravali. Ta sredstva oduzela je privrednicima. Naši amandmani predviđaju i preusmjeravanju tih sredstava na grantove za male poduzetnike”, ističu iz Naše stranke. 

 

Posebno je alarmantna činjenica da je Federacija BiH, zahvaljujući i njihovom zalaganju, kako kažu, u januaru ove godine imala 20 miliona KM za provedbu Zakona o zaštiti porodice.

 

“S te stavke je današnjim rebalansom skinuto 19, 5 miliona KM, što jasno ukazuje da Vlada nikada nije ni imala namjeru ozbiljno pristupiti rješavanju statusa porodilja u FBiH, koja je posljednja administrativna jedinica u Evropi koja nema sistemski regulisan statu porodilja i porodica s djecom. Brutalno ukidanje sredstava za nauku i obrazovanje te kulturu, još jednom demonstrira stav ove vlade da bez kulture i obrazovanja možemo, te da su to oblasti koje prve i najviše trebaju snositi posljedice”, navode u saopštenju.

 

Što se tiče Korona zakona, Naša stranka je predložila 16 amandmana od kojih nijedan nije u potpunosti usvojen. Tražili su, između ostalog, da Vlada FBiH poslovnim subjektima kojima je obustavljen rad doprinose subvencionira u stopostotnom iznosu, a ne 50 posto kako je Vlada predložila.

 

Ističu da su neophodnim smatrali i diferencijaciju poslovnih subjekata čije je poslovanje doživjelo totalnu obustavu i onih čiji je mjesečni promet zbog stanja nesreće umanjen. Shodno tome predložili su različite olakšavajuće mjere za ove dvije kategorije poslovnih subjekata.

 

“Tražili smo da se freelanceri – slobodni djelatnici oslobode obaveze plaćanja poreza na dohodak za mjesečne uplate do 1.000,00 KM. Tražili smo da se poslovnim subjektima kojima je obustavljen rad ili koji imaju pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni promet u januaru i februaru 2020. godine omogući mirovanje plaćanja obaveza po kreditima za vrijeme trajanja i 90 dana poslije Odluke o proglašenju stanja nesreće”, navode.

 

Za iste poslovne subjekte, iz Naše stranke kažu da su tražili da se posredstvom Razvojne banke Federacije BiH omogući finansiranje punih troškova kamata na kredite čije se dospijeće odnosi na period trajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće.

“Smatramo da Vlada činom odbijanja naših amandmana nije odbila Našu stranku, već sve kategorije građana čije smo interese kroz svoje amandmane zastupali. Takvoj Vladi ne možemo biti saučesnici. Podrška njoj, znači odmaganje cjelokupnom društvu”, zaključili su u saopštenju iz Naše stranke.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss