dc45e27fa87ea899d95a71cf7b4e9f7e
dc45e27fa87ea899d95a71cf7b4e9f7e

Mehmedović: Privrednicima se šalju uvećani nalozi za prinudnu naplatu, iako im je zabranjen rad

23.04.2020.

Nije vrijeme za populizam i politikanstvo, već za konkretne mjere koje su stručnjaci već predložili, koje mjere se provode u ovakvim slučajevima i koje treba provesti u djelo, ali posljednjih dana se mnogi petljaju gdje im nije mjesto, istakao je zastupnik u Parlamentu BIH Šemsudin Mehmedović.

– Nekompetentni ljudi su došli do izražaja. Imaju pažnju javnosti, dok se stručni i odgovorni guraju u stranu! U momentu, kada je je u čitavoj državi stanje prirodne nesreće, kada država zabranjuje nekim granama privrede da rade, kada se bankama nalaže odobravanje moratorija na kredite, što ugrožava njihovo poslovanje i plate radnika tih banaka, sama država ne odustaje od svojih potraživanja prema građanima. Uprava za indirektno oporezivanje BiH nakon par dana kašnjenja uplate PDV-a privrednicima šalje nalog za prinudnu naplatu uvećan za 5% od glavnog duga na ime naknadnog tereta prinude. I to upravo onim privrednicima koji ne mogu ni ući u svoje privredne subjekte zbog mjera države!? Gdje je tu logika? – pita se Mehmedović.

Sam sistem ne nudi nikakva olakšanja privredi koja je na koljenima zbog pandemije KOVID 19 virusa već insistira na porezima i kaznama. 

– Pa zbog koga postoji država? Zbog bosanskog čovjeka ili zbog sebe same? Država očigledno sve posljedice pandemije fakturiše građanima, a posebno malim privrednicima i u ovako teškim trenucima ne pristaje da se odrekne niti djela svojih privilegija, privilegija koje porezima plaćaju građani i mali privrednici koji su na koljenima. Uzgred mali su najviše pogođeni ovom situacijom – napominje Mehmedović.

Dodaje da mu se javljaju privrednici koji su preko deset godina uredno plaćali PDV svaki mjesec i danas im šalju nalog za prinudnu naplatu nakon par dana kašnjenja uvećano za pet posto, a niko se ne pita da li zbog zabrana ti subjekti mogu uopće prići firmi da plati taj PDV. 

– Neshvatljivo je da nije bilo niti upozorenja niti poziva da se plati već se odmah ide u prinudnu naplatu što pokazuje krajnju bahatost i koliki je stepen neosjetljivosti države na probleme i građana i privrede. Slučaj sa Poreskom upravom FBiH, kada se pokušava imati razumijevanja prema ovakvim slučajevima od strane inspektora i onih koji rade na naplati poreza, sve mogućnosti padaju u vodu zbog samovolje dužnosnika HDZ-a, upravo onog HDZ-a koji bi da zaduženja kantona vraćaju svi građani Federacije BiH. E, pa neće moći! – istakao je Mehmedović.

(NAP, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss