Nakon što je naselje stavljeno u karantin, mještani podnijeli krivičnu prijavu

Naselje Srednja Špionica u kojem živi više od 400 stanovnika, krajem marta je stavljeno u karantin odlukom Kriznog štaba Civilne zaštite Srebrenik, a nakon što je utvrđeno da je nulti pacijent žena koja se kretala na više lokacija.

Advokati Marijana Marković i Damir Alić odlučili su podnijeti krivičnu prijavu protiv Kriznog štaba Srebrenika zbog ove mjere navodeći da su mještani, njih nekoliko stotina, bili u nezakonitom karantinu.

– Od proglašenja izolacije – karantina u naselju Špionica Srednja, njeno stanovništvo e bilo uskraćeno za bilo kakve informacije od strane struke – epidemiologa u pogledu cjelokupne epidemiološke situacije, testiranja i vrste testova, postupka testiranja i potrebe za testiranjem, niti su dobili bilo kakva uputstva o načinu postupanja u nastaloj situaciji – stoji, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

Kako navode u krivičnoj prijavi, Štab civilne zaštite grada Srebrenika, tj. njegovi članovi nisu imali ovlaštenje za stavljanje u izolaciju – karantin 460 stanovnika naselja Špionica Srednja, što su znali ili morali znati, te da su takvim postupanjem i svim ostalim radnjama koje su s tim u vezi poduzeli postupali nezakonito, te time stanovnicima naselja Špionica Srednja prouzrokovali kako materijalnu, tako i nematerijalnu štetu, povrijedili ljudska prava, koja su im kao građanima Bosne i Hercegovine zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te drugim međunarodnim aktima koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala.

(vecernji.ba, interview.ba)

Prethodna vijest

Banjalučanka Dubravka Macanović izgubila bitku za život

Naredna vijest

U bolnici u Istočnom Sarajevu umrla žena za koju je naknadno utvrđen Covid 19