Krajina: Posljedice krize već su alarmantne na području SBK-a

22.04.2020.

U prvih 20 dana aprila na evidencije nezaposlenih na području SBK-a prijavljeno je 1.185 osoba kojima je prekinut radni odnos zbog pandemije koronavirusa, potvrđeno je iz Službe za zapošljavanje tog kantona.

 -U istom vremenskom periodu, prema evidenciji Porezne uprave FBiH, bez posla je ostalo 2.118 osoba. Ovi podaci su zaista alarmantni i nadležni trebaju što žurnije reagirati kako bi se što prije ublažio ovaj negativan trend – kazao je zamjenik direktora spomenute službe Marinko Krajina.

Naglasio je da osobe koje su ostale bez posla, imaju rok od trideset dana da se prijave na biroe za zapošljavanje, kako bi mogle ostvariti prava definirana Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

-Prioritetni cilj naše službe je da obezbjedi materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenim osobama. Zajedno s Federalnim zavodom za zapošljavanje, osigurat ćemo potrebna sredstva za isplatu novčanih naknada, zdravstvenog i mirovinsko-invalidskog osiguranja, kao i za aktivnu politiku zapošljavanja – naglasio je.

Po njegovim riječima, tržište rada postalo je potpuno ovisno o vanjskim uticajima, a najveće posljedice imaju djelatnosti koje se odnose na kretanje ljudi i roba.

-Pojedini poslodavci čekaju s otpuštanjem radnika, jer očekuju da će svi nivoi vlasti osigurati brzu podršku i pomoć. U ovakvim okolnostima niko se ne smije baviti politikanstvom. Što žurnije treba donijeti odgovarajuće mjere koje će ublažiti posljedice krize izazvane pandemijom – zaključio je Krajina.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss