Dan Grada Banjaluka: Imamo protivnika koji je nevidljiv, ali ćemo opet pobijediti

Banja Luka će pobijediti u bici protiv epidemije koronavarisa, kao što je prije tačno 75 godina dočekala oslobođenje od fašizma – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

U proteklih šest sedmica, koliko traje borba protiv koronavirusa, spriječeno je nekontrolisano širenje epidemije i zaštićeni su životi ljudi.

– Pokazali smo da znamo preduzeti blagovremene i disciplinovane mjere. Hvala svima koji ste zajedničkim snagama uspjeli u ovoj borbi. Ovo je borba u kojoj se oslanjamo jedni na druge, borba u kojoj moramo pomagati jedni drugima, i zato je važno da svi zajedno i solidarno prođemo kroz ovaj izazov – naglasio je Radojičić.

Na Dan grada, podsjeća, uobičajeno je da se dodjeljuju nagrade.

-Nepodijeljeno je mišljenje da bi nagrade, u ovom trenutku, trebalo da uputimo junacima našeg vremena. Siguran sam da, na ovaj dan, mogu podijeliti zajednička osjećanja da nagrade uputimo junacima ovog vremena, brojnim ljudima kojima ne znamo ni imena.

Prvo zdravstvenim radnicima, koji sada vode borbu za ljudske živote. Zatim onima koji omogućavaju da se život koliko-toliko normalno odvija – policajcu, vatrogascu, prodavaču u marketu. Svi oni su junaci ovog vremena, koji i pod izazovom epidemije, omogućavaju da Banja Luka živi i radi – naveo je Radojičić.

U čestitki, ukazao je da Banja Luka slavi 22. april u znak sjećanja kada je u taj grad, prije 75 godina, „došla“ sloboda.

-Bili smo dio svjetskog antifašističkog pokreta, na to smo ponosni i zbog toga slavimo ovaj dan. U 75 godina, koliko je prošlo od tog datuma, Banja Luka se suočila sa mnogobrojnim i različitim izazovima. Iz svakog od tih izazova, naš grad je izašao kao pobjednik – naveo je on.

Svaki put, Banja Luka se, kaže, vraćala ljepša, razvijenija i bolja.

-Danas imamo protivnika koji je nevidljiiv, odnosno suočavamo se sa širenjem novog virusa. Siguran sam da ćemo pobijediti i ovaj izazov. Pozivam vas da najviše pomognemo onima koji su najugroženiji.

Nekoliko desetina hiljada Banjalučana danas je zatvoreno u svojim kućama, prvenstveno zbog svog zdravlja. Pomozimo našim starijim sugrađanima, pomozimo onima kojima je zdravlje ugroženo, kojima je oslabljen imunitet, licima sa invalididitetom i svima onima kojima je pomoć potrebna u ovom vremenu. Budimo solidarni, komšije i sugrađani – kazao je gradonačelnik Banje Luke.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U bolnici u Istočnom Sarajevu umrla žena za koju je naknadno utvrđen Covid 19

Naredna vijest

SIPA podnijela krivičnu prijavu protiv uposlenika institucija BiH: Nezakonito ostvarivao pravo na troškove smještaja