Zvizdić: Siguran sam da će sredstva vrlo brzo biti operativna

21.04.2020.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izrazio je uvjerenje da će sredstava instrumenta za brzo finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uskoro biti operativna, te da će nedoumice biti riješene.

Komentarišući to što Savjet ministara danas nije usvojio odluku o povlačenju sredstava instrumenta za brzo finansiranje od 330 miliona evra koja je MMF odobrio juče za borbu protiv virusa korona, Zvizdić je rekao da nije do detalja upoznat o tome zašto nisu glasali, prenose federalni mediji.

“Ali, prema nekoj mojoj pretpostavci, može biti moguće jedino da su u međuvremenu eventualno promijenjeni neki principi unutar već ustaljenoga načina i metoda na koji se prihvata kredit MMF-a, na koji se plasira kredit MMF-a, i vrlo jasna pravila igre kako se otplaćuje taj kredit”, rekao je Zvizdić.

 

On je dodao da se ne smije dozvoliti da propadne kredit MMF-a, koji je osnova za formiranje stabilizacijskog fonda i osnova za pomoć i kantonima i Federaciji BiH (FBiH).

 

“To su temeljna sredstva na koja računaju privrednici, oni kojima je zabranjen rad, oni koji u ovom trenutku ne mogu učestvovati u ekonomskom životu FBiH. Riječ je o 200 miliona za sam fond, 200 miliona za nivo kantona, tako da sam siguran da će te nedoumice, ako one uopšte postoje, vrlo brzo biti riješene i da će kredit MMF-a biti u potpunosti operativan”, poručio je Zvizdić.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović smatra da odluka Savjeta ministara o povlačenju sredstava instrumenta za brzo finansiranje nije pratila odluku MMF-a, te da usklađenost treba izvršiti ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

 

“Ta odluka nije pratila odluku MMF-a. Ministar Bevanda je treba uskladiti i onda će ona proći. To bi trebalo uraditi što prije”, rekao je Izetbegović.

 

Savjet ministara danas nije usvojio odluku o povlačenju sredstava instrumenta za brzo finansiranje u iznosu od 330 miliona evra koja je MMF odobrio juče za borbu protiv virusa korona.

(Srna/Intervew.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss