Preporučeno da se 27. aprila ukine zabrana rada za još neke uslužne firme u RS-u

Trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj (RS) je stabilna i nema eksponencijalnog rasta zaraženih virusom korona te Glavni koordinacioni tim preporučuje da se 27. aprila ukinu mjere zabrane rada za još neke subjekte iz oblasti uslužnih djelatnosti.

Na današnjem sastanku Glavnog koordinacionog tima u RS, čiji su članovi entitetska predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministrica finansija Zora Vidović, rečeno je da RS ima dovoljno testova za virus korona.

Preporučeno je Institutu za javno zdravstvo RS da proširi obuhvat testiranja stanovništva na ovaj virus, posebno kada je riječ o osobama koje su, po prirodi svog posla, najviše izložena kontaktima, kao što su zdravstveni radnici, policajci, radnici u uslužnim djelatnostima i slično.

Iz entitetske vlade je saopćeno da je na sastanku konstatovano da je u završnoj fazi najavljeno formiranje tri fonda čiji je zadatak da pomognu privredi u novonastalim okolnostima.

Riječ je o garantno-kreditnom fondu, čija je namjena finansiranje obrtnih sredstava i podrška likvidnosti malih i srednjih preduzeća, te obezbjeđenje garancija za obrtna sredstva i likvidnost malih i srednjih preduzeća.

Bit će formiran i kompenzacioni fond, čija je namjena direktna podrška malim i srednji preduzećima i preduzetnicima po osnovu poreza i doprinosa i minimalnih neto plata, koja su prestala sa radom zbog odluka kriznih štabova, kao i pomoć Zavodu za zapošljavanje oko isplate naknada za nezaposlenost.

U planu je formirane i fonda za pomoć jedinicama lokalne samouprave, čija je namjena pomoć javnim komunalnim preduzećima.

Glavni koordinacioni tim i danas je apelovano na građane da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona, kao i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Velika Britanija: Koji aerodromi još uvijek rade i kako je organizovano letenje uz mjere zaštite?

Naredna vijest

Izetbegović: Vijeće ministara BiH nije pratilo dogovor sa MMF-om