Jupić: Osobe u zeničkoj karanteni prekinule štrajk glađu

21.04.2020.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera Zeničko dobojskog kantona (ZDK) Adnan Jupić izjavio je da su osobe koje se nalaze u zeničkoj karanteni prekinule štrajk glađu.

Više od 80 osoba, koje se nalaze u karanteni u hotelu “Zenica”, u ponedjeljak je stupilo u štrajk glađu, zahtijevajući da budu testirani na covid-19 i da se upute u samoizolaciju u svoje domove.

 

Nakon izvanredne sjednice Vlade ZDK ministar Jupić kazao ja kako se uglavnom radi o stanovnicima ZDK-a koji su krenuli u inozemstvo kako bi se javili na svoje poslove no čim su prešli granicu vraćeni su u Bosnu i Hercegovinu te im je nakon toga izdano rješenje o karanteni.

 

Jupić je upozorio sve građane BiH koji razmišljaju o putovanju u inozemstvo da će im se najvjerojatnije dogoditi isto, pa im je preporučio da do daljnjeg odgode planirana putovanja.

 

Premijer ZDK Mirza Ganić ustvrdio je kako je problem karantena trenutno u najvećoj mjeri opterećuje kantonalne institucije u borbi protiv širenja virusa SARS-CoV-2.

 

– Bez obzira na sve probleme karantinski prostor na području našeg kantona funkcionira i građani koji borave u tim prostorima razumiju da kantonalne vlasti provode i moraju provoditi odluke viših nivoa vlasti – istaknuo je Ganić.

 

Dodao je kako je dobra vijest da je donesena odluka o skraćenju vremena karantene s 28 na 14 dana što znači da će veliki broj osoba iz karantena u ZDK, nakon što se provede njihovo testiranje, biti pušteno svojim kućama.

 

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac najavio je kako bi se u toj zdravstvenoj ustanovi već sljedećeg tjedna moglo krenuti s testiranjem brisova na covid-19 što se do sadaradilo u Sarajevu.

Po njegovim riječima, do kraja ovoga tjedna bit će završen posao oko kalibracije opreme i obuke ljudi koji će obavljati testiranje, a nakon što Kantonalna bolnica Zenica dobije testove i Federalno ministarstvo zdravstva izda certifikat za zenički laboratorij svi preduvjeti za testiranje bit će ispunjeni.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss