Džaferović razgovarao s premijerom Republike Hrvatske Plenkovićem

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Premijer Plenković je nazvao predsjedavajućeg Džaferovića, a tokom telefonskog razgovora razmijenjene su informacije o stanju u dvije države u vezi s pandemijom koronavirusa.

Zajednički je konstatirano da se Bosna i Hercegovina i Hrvatska za sada uspješno nose s pandemijom. Premijer Plenković iskazao je spremnost Hrvatske da, ukoliko to bude potrebno, pruži podršku Bosni i Hercegovini u medicinskoj opremi. 

Predsjedavajući Džaferović i premijer Plenković su obavili i konsultacije o predstojećem samitu Evropska unija – zapadni Balkan, koji je zakazan za 6. maj u Zagrebu. Razmijenjena su mišljenja o modalitetima organiziranja sastanka, s obzirom na pandemiju. 

Predsjedavajući Džaferović je izrazio očekivanja da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i intenzivira integracijske aktivnosti. U tome će, kako je naglasio premijer Plenković, imati punu podršku Hrvatske. 

Sagovornici su se saglasili da su dobri bilateralni odnosi dviju država od iznimne važnosti. 

Predsjedavajući Džaferović je posebno naglasio nužnost da se sva otvorena pitanja rješavaju dijalogom i u skladu s međunarodnim pravom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

GOLA ISTINA Adin Šabić: Deložirati i ove što nas 25 godina truju, pa da i mi progledamo

Naredna vijest

Pozder: FBiH propušta historijsku priliku za popunjavanje rezervi nafte