908fd548cf5ee1684a8107d92d751964
908fd548cf5ee1684a8107d92d751964

Direktor Kancelarije WHO za BiH: Predviđamo tri scenarija za dalje

21.04.2020.

Dr. Victor Olsavszky, direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, obratio se javnosti na konferenciji za medije jutros sa Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja Republike Srpske.

– Pratimo pandemijsku situaciju u svijetu, posebno u BiH. Mjere koje su poduzete su pokazale se efikasnim i sada imamo “ispravljanje krivulje” u smislu kretanja korona virusa – kazao je na početku Olsavszky.

Već se razgovara o scenariju “za dalje”, kazao je.

– Već smo počeli da razgovaramo o daljem razvoju. Jutros smo imali sastanak sa ministrom Šeranićem. Mi predviđamo tri scenarija; potpuni prekid prenošenja virusa, talasi koji se ponavljaju i kontinuirana transmisija niskog intenziteta. Smatramo da je drugi scenario najrealniji – pojasnio je.

Podsjetio je na značaj vakcinacije.

– Sljedeće je međunarodna sedmica imunzacije, treba održati stopu imunizacije i kako to izvesti. Cijeli svijet sada može vidjeti koliko je bitna vakcinacija – dodao je.

Olsavszky je podsjetio da “WHO” nije tu samo da daje preporuke, nego sarađuje i uči.

– WHO daje direktnu podršku kroz saradnju sa ministarstvima u RS, ali ta saradnja je dvosmjerna. Mi nismo tu da samo dajemo preporuke nego učimo od država članica kako se nositi. Organizovan je i instruktivni rad kroz UKC RS koji se odvija online i tako se na dodatni način pruža podrška – zaključio je on.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss