19b7849030de998f151a6d4b0dad4127
19b7849030de998f151a6d4b0dad4127

U Njemačkoj, Danskoj i Norveškoj dodatno ublažene mjere za suzbijanje pandemije

Njemačka, Danska i Norveška su nastavile sa otvaranjem radnji i službi koje nisu samo za vitalne potrebe građana.

Njemačka je nakon četiri nedjelje napravila prvi korak ka popuštanju mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Trgovinama površine do 800 kvadratnih metara i zajedno sa auto salonima, prodavnicama bicikala i knjižarama bilo koje veličine dozvoljeno je da ponovo rade od danas.

Radnje su otvorene na osnovu sporazuma savezne vlade i vlada saveznih država. Vlade saveznih država odgovorne su za uspostavljanje i ukidanje mjera, te tako postoje razlike među regionima.

U nekoliko država djaci srednjih škola polagaće završni ispit, mada se ne očekuje da će škole početi da rade bar još dvije nedjelje. U Danskoj su od danas ponovo otvoreni frizerski saloni, stomatološke ordinacije, saloni za tetovaže, saloni za fizioterapiju i auto-škole. Međutim, oni će morati da poštuju određene norme kao što su socijalno distanciranje, uklanjanje časopisa iz čekaonica, mogućnost pranja i dezinfekcije ruku, temeljno čišćenje i skraćeno radno vreme.

Danska je ranije djelimično otvorila škole, takodje sa mjerama predostrožnosti.

U susjednoj Norveškoj predškolske ustanove koje su bile zatvorene od 12. marta ponovo su otvorene, prenijela je norveška novinska agencija NTB. U toj zemlji od danas ponovo rade stomatolozi, fizioterapeuti i optičari.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Organizacija Pomozi.ba planira podijeliti 600 tona hrane, pomoć za 20.000 porodica

Naredna vijest

U Španiji i Austriji značajan pad novozaraženih, u Hong Kongu nijedan novi slučaj