Naša stranka: Ako se Opšta bolnica pretvori u COVID bolnicu, gdje građani mogu dobiti usluge sekundarnog nivoa zaštite?

Zdravstveni savjet Naše stranke reagovao na odluku da Opća bolnica u KS postane COVID bolnica. U saopćenju za javnost istakli su kako je ovo najgora odluka od početka pandemije.

– Otkako je pandemija počela, ovo je najlošija odluka koja se odnosi na zdravstveni aspekt borbe protiv koronavirusa. Ona dovoljno govori kakvi mediokriteti kreiraju zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo. Čak se ni pijace na ovakav način ne reorganiziraju – bez jasne argumentacije, bez navedenog predlagača, bez uvažavanja mišljenja struke, pacijenata i građana Kantona čija i jest Opšta bolnica. Sve se radi iza kulisa, jer takva odluka ne bi mogla izdržati bilo čija propitivanja i kontraargumente, pogotovo ne struke – kažu iz Naše stranke.

U saopćenju naglašavaju da “COVID bolnica mora biti zaseban objekat i takav već u Sarajevu imamo, to je zgrada u Podhrastovima koja se koristi za smještaj pacijenata zaraženih koronavirusom i čiji kapaciteti još nisu ni do trećine iskorišteni”.

-Trenutni izolatorij na Podhrastovima je svrsishodno zamišljen i izmješten izvan kruga KCUS-a da ne bi došlo do kontakta bolesnika oboljelih od COVID-19 s ostalim pacijentima. Kako je zamišljeno u Opštoj bolnici odvojiti COVID-19 pacijente od ostalih? Jedini razlog ovakve odluke, kako se može pretpostaviti iz medijskih napisa, je lokacija Opšte bolnice. Međutim, niti jedan smrtni ishod u Kantonu Sarajevo uzrokovan koronavirusom nije se dogodio zbog lokacije izolatorija. Razlog je u lošoj organizaciji i lošoj komunikaciji unutar zdravstvenog sistema. Samo mijenjanje lokacije izolatorija kao krajnje destinacije za pacijenta, a da pri tome nismo riješili prethodne instance, neće popraviti dosadašnje stanje. Trenutno rukovodstvo u zdravstvu samo stvara privid rada na poboljšanju zdravstvene zaštite. U svakom slučaju, promjena na bolje neće biti, naprotiv. Građani Kantona Sarajevo izgubit će sekundarni nivo zdravstvene zaštite – kažu iz Naše stranke.

Podsjećaju da Opšta bolnica dr. Abdulah Nakaš kao kantonalna bolnica trenutno predstavlja upravo sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

– Profesorica Sebija Izetbegović istakla je kako Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kojem je na čelu, neće i ne može preuzeti obaveze sekundarnog nivoa. Ako se Opšta bolnica pretvori u COVID bolnicu, gdje građani Kantona Sarajevo mogu dobiti usluge sekundarnog nivoa zaštite? Osim toga, Opća bolnica potkapacitirana je za liječenje bolesti kao što je COVID-19. Ona nema ni dovoljno prostora ni dovoljno kadra. Još jedan problem je što će Opću bolnicu nakon kraja pandemije biti teško vratiti u prvobitnu namjenu jer će se njena postojeća organizacija razoriti i doći će do nepovratnih kadrovskih prekompozicija koje se već najavljuju – kaže se u saopćenju Naše stranke.

Osim da se pretvori u COVID bolnicu, tu je i Odluka da se Opća bolnica pretvori u urgentni centar za 24-časovni prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja. Iz Naše stranke kažu da bi i jedno i drugo, zasebno, bilo neizvodivo prebaciti u Opću bolnicu, a u kombinaciji pogotovo. Ističu da bi to “bila noćna mora i za ljekare i za pacijente”.

– Podsjećamo da je u organizacijskom smislu Opća bolnica u zadnjih nekoliko godina uznapredovala i da je pred njom bila budućnost respektabilne bolnice u regionalnim okvirima. Odabir pacijenata se sve više svodio na nju i to je nekom počelo da smeta. I vrlo je moguće da je ovo početak kraja Opšte bolnice koji su građani već jednom osujetili protestima 2016. godine. Apsolutno je nebitno ko je taj neko. Za budućnost Opšte bolnice odgovorna je Vlada Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Mariom Nenadićem. Gospodine Nenadiću, ako se ovo desi, propast Opće bolnice, kao i sudbina velikog broja građana, bit će fakturisane lično vama. U ovom slučaju vaš jedini naredbodavac smiju biti građani Sarajeva. Oni su tu bolnicu i napravili. Bez njihove dozvole, ne mijenjajte ništa. Vaš savjetodavac u ovom slučaju mora biti struka, a to je mnogo širi pojam od aktuelnog ministra zdravstva Rusmira Mesihovića. Upitajte se koliko na savjesti možete ponijeti te hoćete li biti marioneta ili premijer –  poručuju iz Naše stranke.

(N1, Interview-ba)

Prethodna vijest

Izetbegović: Nije trebalo da čekamo korona virus da građani KS vide da zdravstvena usluga treba da bude bolja

Naredna vijest

U KS-u policija sankcionisala 600 osoba tokom vikenda