17c8e5b8f09ef31393cd757751a6caf4
17c8e5b8f09ef31393cd757751a6caf4

Zaražena korisnica Gerontološkog centra u Sarajevu

Melisa Alibašić-Hadžić, direktorica Gerontološkog centra Sarajevo potvrdila je za N1 da je jedna korisnica ovog centra pozitivna na koronavirus.

– Jutros smo dobili informaciju da je jedna naša korisnica pozitivna. Obratili smo se svim nadležnim po protokolu, dežurnom epidemiologu. Rekao je da zbog činjenice da ona nema teže simptome neće biti primljena na bolničko liječenje odnosno na KCUS – kazala je Alibašić-Hadžić za N1.

– Obzirom da gerontolški centar nije zdravstvena ustanova, nije ovlašten da pruža neki vid liječenja, mi smo primorani da ovu osobu ostavimo u našem centru. Uzimajući u obzir da ovoj korisnici pružamo i dalje usluge, to potencijalno predstavlja rizik da se bolest može dalje prosiriti na naše uposlene i druge korisnike – kazala je za N1.

Alibašić-Hadžić podsjeća da od 10.04. pozivaju nadležne da testiraju uposlenike ovog centra, obzirom da se u centru nalaze korisnici najrizičnije starosne dobi.

Apeli nadležnima nisu očito urodili plodom, a trenutna situacija praktično znači da je jedna starija žena zaražena korona virusom. Uskraćeno joj je bolničko liječenje – te ona mora ostati u centru i zbog normalnih potreba.

Osoblje centra mora biti u kontaktu s ovom osobom kako bi joj pružili osnovnu brigu.

Ova ustanova prema preporukama napravila je karantin, a kako je ranije rečeno za N1, i izolatorij, ukoliko se pojavi neko sa zdravstvenim tegobama koje upućuju na COVID-19.

Gerontološki centar Sarajevo ima više od 350 korisnika.

(N1, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Slovenski infektolozi smatraju da je epidemija korona virusa pod kontrolom

Naredna vijest

Norveška oslobodila skoro 100 zatvorenika da služe kazne od kuće zbog COVID-19