f20fd2def870c878f2b78262ace19bee
f20fd2def870c878f2b78262ace19bee

Biskup Perić naložio otvaranje crkvi i održavanje misa uz propisno odstojanje

Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić naložio je otvaranje svih crkvi i održavanje svetih misa s narodom uz poštovanje mjera županijskih stožera, navodeći kako nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što to ne čine ni ispred drugih objekata uslužne djelatnosti dok traje kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa.

Dio župa u Hercegovini je obustavio slavljenje svete euharistije uz nazočnost vjernika unatoč ranijim naputcima iz Ordinarijata da se nastavi s tim obredima, a početkom travnja vlasti su strožijim mjerama zabranile da se na javnome mjestu okuplja više od pet osoba.

U okružnici upućenoj župnicima i vjernicima biskup Perić je pozvao ‘rijetke dušobrižnike koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog ordinarijata da uz sve poštovanje mjera županijskih stožera, otvore crkve za slavlje svetih misa s narodom, odnosno s “onim dopuštenim brojem duša”.

Po istoj obavijesti, objavljenoj na web stranici biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, ispred crkve broj ljudi nije strogo ograničen, pa se po tome tumačenju mora tek osigurati razmak između osoba oko 2 metra. 

Podsjećamo, Stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskoj županiji donio je početkom travnja strože mjere po kojima se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet osoba. 

Biskup Perić navodi kako će s otvorenom crkvom i razglasom vjernik imati osjećaj da je osobno sudjelovao u svetoj misi, te se euharistijski pričestiti, ‘što mu nijedan društveni medij ne može dati’, uz napomenu da se treba poštivati i unutarnje raspoloženje onih koji smatraju da bi im bilo ugroženo zdravlje te poštovati odredbe stožera da osobe ispod 18 i iznad 65 godina moraju ostati doma.

“S otvorenom crkvom i dobrim razglasom vjernik će, ne samo imati osjećaj da je osobno sudjelovao u sv. misi, nego će se, prikladno raspoložen, i euharistijski pričestiti, što mu nijedan društveni medij ne može dati. I nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što se ne udaljavaju ni drugi građani ispred raznih drugih uslužnih objekata – trgovina, prodavaonica, apoteka i sličnih institucija. Po kojem bi se to zakonu ili zapovijedi moglo činiti s vjernicima ispred katoličke crkve?”, upitao je mostarsko-duvanjski biskup.

On je donio također odluku da se odgodi održavanje prve svete pričesti i sakarament krizme, kao i običaj tzv. ‘blagoslova polja’ u vrijeme kada to stožerske odredbe budu dopustile, navodi se na službenoj stranici biskupije.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Dvije osobe smještene u prinudnu izolaciju na Bjelave

Naredna vijest

U BiH potvrđeno 1.285 slučajeva zaraze koronavirusom i 48 smrtnih slučajeva