69cf33cfe5ae502b565297d1a5844745
69cf33cfe5ae502b565297d1a5844745

Mario Nenadić: Od naredne sedmice u Sarajevu počinje masovno testiranje

18.04.2020.

Od naredne sedmice u Kantonu Sarajevu počinje masovno testiranje, najavio je Mario Nenadić, premijer KS. On je naveo da je u protekla 24 sata u ovom kantonu testirano 105 osoba, od čega su četiri pozitivne na koronavirusa.

Do sada su ukupno testirane 1.983 osobe, 103 su inficirane Covidom-19 od početka pandemije.

– Hospitaliziranih osoba je 16, od čega na respiratorima dvije. Broj oporavljenih ukupno do sada je 15, a u posljednja 24 sata oporavilo se pet osoba – rekao je Nenadić, dodavši da su četiri osobe preminule od posljedica zaraze koronavirusom.

Dodao je i da se statistika, kada je riječ o kršenjima naredbi, popravila u posljednja 24 sata, navodeći da su četiri osobe prekršile mjeru samoizolacije, dok ih je 28 prekršilo mjeru policijskog sata.

Osigurani kapaciteti

Premijer Nenadić naveo je da Kanton Sarajevo može biti zadovoljan kada je riječ o osiguranim kapacitetima za izolatorij, kao i testiranje jer je osiguran dovoljan broj testova.

– Sljedeća sedmica bit će posebno aktivna, u smislu testiranja, jer čuli ste već najave da se kreće i s masovnim testiranjem. To je u skladu i s preporukama Naučnog savjeta koji je KS uspostavio i uspostavio saradnju vezano uz preporuke o stanju zdravstva u KS – dodao je Nenadić.

Karantin je osiguran u Studentskom domu na Bjelavama, a u potpunosti je spreman i prostor u Studentskom centru Nedžarići.

Tri pozitivne osobe u karantinu

Kanton Sarajevo sljedeće sedmice bi trebao dobiti 30 respiratora osiguranih u saradnji sa UNDP-om.

– Petnaest je iz naših sredstava, a 15 respiratora očekujemo kao podršku zajedničkim ulaganjima UNDP-a – rekao je Nenadić.

On je dodao da je u karantinu na Bjelavama trenutno smješteno 127 osoba, a da su njih četiri u prinudnoj izolaciji.

– Radi se o osobama koje su u BiH došle i organizirano smještene u sarajevski karantin, a došle su iz Švedske, Francuske, Velike Britanije, a kasnije su u pojedinačnim dolascima osobe došle preko kopnenih graničnih prijelaza širom BiH – rekao je Nenadić.

Pojasnio je da su u karantinu i tri pozitivne osobe, a riječ je o porodici koja je izdvojena kako bi se spriječilo širenje virusa na druge korisnike.

U institucijama socijalne zaštite u KS nema zaraženih osoba, rekao je premijer, dodavši da je situacija pod kontrolom.

Kraj školske godine bez mature

Nema nikakvih rizika da se školska godina u Kantonu Sarajevo privede kraju, pojasnio je premijer Nenadić, potvrdivši da će ona biti okončana bez eksterne mature.

– Nisu se stekli uvjeti da se provede bilo šta od onoga što zakon propisuje vezano uz eksternu maturu, a puno tih pitanja je vezano uz održavanje skupova, socijalnih kontakata, tako da će ova godina biti završena bez eksterne mature – rekao je Nenadić.

(Vijesti.ba, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss