U Danskoj od ponedjeljka se otvaraju frizerski saloni, zubarske ordinacije, …

17.04.2020.

Danski frizeri, zubari, fizioterapeuti i autoškole u ponedjeljak otvaraju svoja vrata nakon jednomjesečne karantene u toj zemlji zbog epidemije koronavirusa, objavila je vlada.

Premijerka manjinske vlade socijaldemokrata Mette Frederiksen najavila je taj potez nakon sastanka s drugim strankama. 

– Dogovor! Iznimno sam sretna što su se sve parlamentarne stranke večeras pristale na proširenje prve faze ponovnog otvaranja – objavila je Frederiksen na Facebooku. 

Dogovor su podržale sve stranke koje podržavaju njenu vladu, kao i glavne opozicione stranke, uključujući Liberale na desnom centru i Dansku narodnu stranku. 

– Niko ne želi držati Dansku zatvorenu nijedan dan duže nego što je potrebno. No, ne smijemo se kretati brže nego što možemo kontrolirati epidemiju – dodala je Frederiksen. 

Frizeri i druge manje firme moraju udovoljiti zahtjevima zdravstvenih vlasti inače će se morati nastaviti oslanjati na državnu potporu.  

Ranije ove sedmice dopušteno je otvaranje jaslica, vrtića i povratak učenika do petog razreda u škole u skandinavskoj zemlji nakon četiri sedmice karantene. 

Istraživački centri trebaju se otvoriti tamo gdje je to moguće i sudovi trebaju nastaviti s radom, navodi se u dogovoru od petka. 

Sudovi će nastaviti sa saslušanjima 27. aprila.

Srednje škole, fakulteti i restorani ostaju zatvoreni.

Danska do petka bilježi 321 smrt od covida-19.

(index.hr, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss