4737b0b2d5d7e51e9dd95ee8aed58779
4737b0b2d5d7e51e9dd95ee8aed58779

Trump predstavio faze za otvaranje država: Restorani, škole i putovanja

17.04.2020.

Američki predsjednik Donald Trump dao je guvernerima smjernice o ponovnom otvaranju državnih ekonomija u narednim mjesecima.

Smjernice predstavljene u planu pod nazivom “Ponovo otvaranje Amerike” predviđaju tri faze za države kako bi postepeno smanjile restriktivne mjere, javio je BBC.

Trump je obećao guvernerima da će sami voditi proces, uz pomoć savezne vlade. Plan je naišao na mješovite reakcije, a jedan od viših zvaničnika u Demokratskoj stranci ih je nazvao nejasnim i nedosljednim.

Plan je sastavljen na 18 stranica, a predviđeno je da svaka faza traje najmanje 14 dana.

Prva faza uključuje većinu trenutnih mjera zabrane rada kao što su izbjegavanje neesencijalnih putovanja i zabranu okupljanja. Ali se navodi da velika mjesta kao što su restorani, vjerski i sportski objekti “mogu raditi pod strogim protokolima o fizičkoj udaljenosti”.

Ako nema dokaza o novom izbijanju koronavirusa, druga faza omogućava nastavak neesencijalnih putovanja. U smjernicama se navodi da se škole mogu ponovo otvoriti i da kafići mogu raditi uz poštovanje udaljenosti između ljudi.

U trećoj fazi, države koje i dalje bilježe silazni trend simptoma i slučajeva zaraze, mogu omogućiti “javnu interakciju” s fizičkim distanciranjem i prestankom ograničavanja broja radnika. Posjete staračkim domovima i bolnicama mogu se nastaviti, a kafići mogu povećati svoje kapacitete.

SAD trenutno ima 654.301 potvrđenih slučajeva i 32.186 smrtnih slučajeva od posljedica virusa, a Trump je sugerisao da bi se neke države mogle ponovo otvoriti krajem ovog mjeseca.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss