Bolovao od korona virusa: Turski ljekari izliječili imunom plazmom 78-godišnjeg pacijenta

17.04.2020.

Tretmanom transfuzije plazme od oporavljenog pacijenta turski ljekari izliječili 78-godišnjeg pacijenta zaraženog koronavirusom, a uspjeh je ulio nadu medicinskom osoblju.

Profesor sa Medicinskog fakulteta na turskom Akdeniz univerzitetu Alphan Kupesiz za AA je kazao da je 78-godišnji pacijent bio negativan na testu na koronavirus nakon što mu je primijenjena terapija plazmom rekonvalescenta.

On je kazao da je pacijent bolovao i od nekih hroničnih bolesti i da je tim važniji uspjeh terapije imunom plazmom koja je prethodno uzeta od oporavljenog pacijenta.

Plazmu je donirao 27-godišnjak koji se prethodno izliječio od COVID-19, a tretman je primijenjen na 78-godišnjem pacijentu koji je bio na intenzivnoj njezi.

– Ovaj slučaj pokazuje da je tretman imunom plazmom pozitivno djelovao kod teško oboljelog pacijenta i to nam ulijeva veliku nadu u borbi protiv koronavirusa – kazao je Kupesiz.

Ističući da je to prvi turski pacijent koji je tretmanom plazmom izliječen od COVID-19, Kupesiz je kazao da je riječ o tretmanu koji se već dugo primjenjuje u svijetu, a za koji je i nadležno tursko ministarstvo dalo saglasnost.

– Uzimanje plazme od oporavljenih pacijenata i davanje te plazme teškim bolesnicima je stara medicinska praksa. Međutim, zbog nepoznanica djelovanja koronavirusa na imunološki sistem, smatramo da se može primijeniti na težim pacijentima jer plazma oporavljenih pacijenata ima antitijela koja efikasno bore protiv virusa – kazao je Kupesiz.

Naglasivši da je tretman plazmom još uvijek u fazi istraživanja, Kupesiz je kazao da će se takva metoda nastaviti.

(Anadolija, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss