Općina Novi Grad ustupa 70 dunuma zemlje onima koji žele da siju, javilo se 230 osoba

Predsjednik Štaba civilne zaštite te Općine Taib Delalić je na online konferenciji za medije danas kazao da su od početka uvođenja mjera bili spremni pružiti podršku u materijalno-tehničkim sredstvima za domove zdravlja, policiju, Gerontološki centar, Crveni križ, Merhamet…

Iz svojih zaliha, podijelili su maske, rukavice i dezinfekciona sredstva, postavili su trijažni šator i kontejner ispred Doma zdravlja Otoka i Saraj Polje, kao i u Gerontološki centar, a jedan šator su donirali i Reumal centru u Fojnici.

Podijeljeno je 60 kompleta zaštitih odijela Domu zdravlja Novi Grad, a dezinfekcija javnih površina se radi kontinuirano u 28 mjesnih zajednica, dezinfikuju se ulazi u zgradama, ulice…

Podsjetio je da je na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća usvojen rebalans Budžeta iz kojeg je izdvojeno tri miliona KM za provođenje mjera Kriznog štaba civilne zaštite FBiH i Kantona Sarajevo.

Više od milion KM je stavljeno na raspolaganje za materijalno-tehničku podršku, 500.000 KM za kupovinu hrane za socijalno-ugrožene građane i jedan milion KM za pomoć poljoprivrednicima.

– Svo raspoloživo općinsko zemljište bit će dodijeljeno onima koji žele da nešto zasiju. Na konkursu se javilo 230 osoba koji su iskazali želju da se bave poljoprivredom. Mi ćemo više od 70 dunuma zemlje staviti njima na raspolaganje a pomoći ćemo im i u stručno-tehničkoj pomoći i sadnom materijalu – naglasio je Delalić.

Ukazao je na problem zanata kao što su frizeri koji su oštećeni, te smatra da im treba dozvoliti da rade uz sve mjere opreza.

Također, smatra da i poljoprivrednim radnicima treba dozvoliti kretanje, a to su mahom penzioneri, i mišljenja je da im treba izaći u susret jer ne postoji veliki rizik od zaraze kod onih koji svoje vrijeme provode obrađujući zemlju.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Džaferović: Danas se sjećamo 116 mučki ubijenih građana Ahmića

Naredna vijest

Uposlenik Općine Centar pozitivan na koronavirus