Korona situacija u BiH samo uvod u autoritarni politički milje

16.04.2020.

Bh. političari uspjeli su i iz čitave situacije sa koronavirusom izvući korist, što je pokazala situacija sa nedavnom tranšom novca od MMF-a, zatim raspodjela sredstava Federalne vlade za pomoć gradovima i općinama koja je nakon mnogih kritika povučena, te na kraju i uredbe donosene tokom vanrednog stanja u Republici Srpskoj. Politički analitičari su saglasni da će se istinite činjenice pokazati i dokazati tek nakon što prođe borba sa ovim virusom, a moguće i da je ovo samo uvod u potpuno drugačiji, autoritarni politički milje.

– Ma kako to na površini izgledalo sada da su oni zauzeli čak i zajedničke stavove, uradili su to iz straha za sebe jer morate riješiti okolinu da bi sebe spasili, a građani će imati samo kolateralnu korist od njihovog zajedništva. Najveću korist imat će političari – kaže politički analitičar Esad Bajtal za Interview.ba

Pita se „zašto nisu javno skočili prvog, drugog dana i rekli ‘odričem se svojim plaća naredna tri mjeseca’“.

– Politika je interesna igra i sve rade u svoju korist, pričajući da to čine u ime građana i društva. Politika je legalizirala jednu vrstu primata za sebe, učinila je sve da laž bude jedina istina ovog društva i to je njen rezultat – dodaje.

Tvrdi kako je i „korona situacija“ sasvim dobro odgovarala bh. političarima.

– Činjenica netransparentnosti pokazat će se tek kada sve ovo prođe: kako se radilo, u čiju korist, kako je bilo sa maskama i respiratorima, kako je sve raspodjeljeno, kako je kome i na kojem nivou pružana zdravstvena zaštita. Vidjeli ste ljekar umre, čovjek iz branše jer je očito tu bilo i nekih drugih vrsta odlučivanja, a ne onog primarnog medicinskog, jer, prema tom primarnom, čovjek je već prvi dan trebao biti zbrinut tamo gdje mu je mjesto, tim prije jer je pripadnik branše – napominje on.

Bajtal tvrdi i kako će postupci političara biti skriveni sada za nas, odnosno, bit će prikazani u puno boljem svijetlu nego što.

Ubijeđen je i kako trenutno rade više za sebe, nego za same građane.

– To je moj lični i privatni stav, ali ne kao stav moje volje, već ratnog i poratnog iskustva, kao i ukupnog životnog – dodaje.

On napominje kako je politika svakako djelatnost koja „nema nikakve veze sa moralom, politika i moral kao su što nebo i zemlja“.

– Naše društvo spada ,nažalost, u najmanje uspješno, najmanja kupovna moć građana u Europi govori sve  o ovdašnjim nacionalnim politikama. Glavno pitanje je: ‘Nacionalisti, kako ste dozvolili da vam nacije budu gladne?“ – poručio je Bajtal.

Narod pod kontrolom političkih klasa

Politički analitičar Slavo Kukić za Interview.ba kaže da je priča sa koronacirusom, posebno u tranzicijskim zemljama, na površinu izvukla i još nekoliko zakonomjernosti koje, objektivno govoreći, izmiču oku javnosti, pa i oku kritičkoga novinarstva.

Navodi dvije bitne.

 – Ovih dana se, recimo, na društvenim mrežama moglo pročitati kako je 1972. godine u Jugoslaviji zbog variole vere vakcinirano 18 miliona ljudi, a Tito se ni jednom nije obratio naciji posredstvom TV ekrana. Danas je, međutim, običan narod doslovce sluđen zbog svakodnevnog ataka na njegovu inteligenciju od „političkih autoriteta“ svih mogućih razina koji ga, u situaciji kada priča o nacionalnoj ugroženosti od onih drugih baš i ne pije vode, dociraju pričama o stvarima o kojima i sami koješta prvi put čuju. Ali, potreba da su u centru pažnje ih, što je, da se razumijemo, elementarna nepristojnost, ne napušta – pojašnjava.

Smatra i kako je ova borba dobro došla i jačanju autoritarnih apetita političke klase, njezinih najisturenijih punktova posebno.

– Pogledajte, uostalom, što u Srbiji čini Vučić. Pa, između toga i onoga što se podrazumijeva pod pojmom politička diktatura je razlika gotovo pa zanemariva.  Na našu žalost, autoritarnim trendovima smo u mogućnosti svjedočiti i u vlastitoj zemlji – dodaje.

Navodi i situaciju u Republici Srpskoj za primjer.

– Ona, naime, ima i svoju zakonodavnu i svoju izvršnu vlast. Gdje su, međutim, njezini najistureniji ljudi? Nema ih. Zašto? Zato što je priča o koroni došla kao naručena Miloradu Dodiku da pokaže kolika je čija težina u tom dijelu zemlje. Ako, naime, nije uspio nametnuti se kao „baja“ na razini zemlje, koronavirus mu je dobro došao da građane RS-a podsjeti da je njezin stvarni gospodar on a ne dospoda Cvijanović, Višković, Čubrilović, ini – kaže Kukić.

Ipak, smatra da bolja situacija nije ni u Federaciji BiH, gdje se trendovi manifestiraju u nešto drugačijim formama.

– Svoju neupitnost, recimo, ne iskazuje u najekstremnijoj formi gospodin Izetbegović, ali je pokazuje njegova supruga itd. Što je najgore, već sada treba razmišljati može li borba protiv corone biti uvod u potpuno drugačiji, autoritarni politički milje nakon nje? Što se mene tiče, to kao mogućnost uopće ne treba ignorirati – napominje Kukić.

Na pitanje o čitavoj farsi oko tranše novca pomoći MMF-a za našu zemlju, pojašnjava:

– BiH je valjda jedina zemlja na svijetu u kojoj o kreditu MMF-a odlučuju pojedinci, a ne institucije. I da ulazak u te aranžmane ovisi o njima a ne institucijama. Ako je tako, doista se postavlja pitanje čemu institucije? Pa, u situaciji kakvoj svjedočimo one su samo trošak koji opterećuje i državu i društvo. Jer, one i tako ni o čemu ne odlučuju. I na koncu, interventna sredstva vlade Federacije, kojima se htjelo pomoći općinama i gradovima u borbi s coronom, svjedočenje su načina na koji ta razina vlasti funkcionira – objasnio je.

Analitičar je zbog ovih situacija citirao i jednog hrvatskog generala.

– Što je ko jamio-jamio je, koje si ministarstvo zajahao, tamo si apsolutni gospodar. I balahaj kako ti drago. A vlada kao kolektivni mozak? Kakva vlada. A odgovornost, i pred građanima i pred zakonom? Kakva odgovornosti! Jer, u pitanju je zemlja u kojoj je politička klasa pod svoju kontrolu stavila bukvalno sve – i tužiteljstva i sudove, a, koliko god to zvučalo nevjerojatnim, i sam narod zaključio je on.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss