effc27425675d1cb33c461bd717dea3a
effc27425675d1cb33c461bd717dea3a

Krizni štab USK: Bosanski Petrovac je novi klaster korona virusa

Na području Unsko-sanskog kantona postoji 14 klastera zaraze korona virusom od kojih je najveći broj u Bihaću (10), a slijede Cazin, Velika Kladuša i Bosanska Krupa. U Bosanskom Petrovcu je registrovan novi klaster nakon što je utvrđeno da je jedan muškarac obolio od covida – 19.

Kako je rekla Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK, muškarca je zarazio rođak i on je smješten u UKC Banja Luka.

– 11 bliskih osoba je testirano i čekamo rezultate. Trenutno se radi trijaža za testiranje firme u kojoj radi, a cijela smjena u kojoj je on radio je upućena u kućnu izolaciju – kazala je Ćemalović.

Do sada su testirane ukupno 733 osobe, a od pozitivnih je preminulo šest. Klaster u Cazinu i Bihaću su povezani sa klasterom Centar za srce u Tuzli. Pozitivno na korona virus je 39 osoba, a 12 ih se izliječilo.

U karantinu Mederese u Cazinu smještena je jedna pozitivna osoba, a ostale su testirane. Ministrica Ćemalović je kazala kako su tu osobu odmah izolirali i da nije bilo prostora da zarazi ostale osobe u tom karantinu.

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba USK utvrđeno je da će karantin za osobe koje se vrata iz vana trajati 14 dana, a nakon toga će im biti propisana 14-dnevna kućna izolacija.

U Kantonalnoj bolnici u Bihaću smješteno je 11 pacijenata od kojih je jedna na respiratoru.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Novalić u posjeti Konjicu, u fokusu susret s privrednicima

Naredna vijest

Djeca Sarajeva: Večeras u 19 sati aplauzi za mališane koji već sedmicama ne idu u vrtiće