9c686cf4017eb73b422f220662b05564
9c686cf4017eb73b422f220662b05564

Žene liderice koje postavljaju standarde u borbi protiv COVID19

14.04.2020.

Gledajući statistike, nekoliko svjetskih zemalja bori se jako dobro sa pandemijom COVID19 i mnogim posljedicama koje ostavlja. Tako zemlje poput Njemačke, Novog Zelanda ili Tajvana imaju jednu poveznicu – ženske lidere! Uspjele su spojiti politiku i borbu sa COVID19 sa tehnologijom, ljubavi i ljudskim osobinama, poput iskrenosti, a na njihovim inovativnim tehnikama im mogu pozavidjeti i mnogi svjetski lideri.

Kancelarka Njemačke Angela Merkel jedno jutro šokirala je naciju i rekla da je COVID19 ustvari ozbiljan i da bi mogao zaraziti i do 70 posto stanovništva. Hrabro se suočila sa ovim problemom, uvedeno je vrlo brzo testiranje i naučila je svjetske lidere šta je istina, kao najbolje oružje u borbi sa problemima.

Forbes njemačku kancelarku već godinama uvrštava na listu najmoćnijih žena svijeta.

U Njemačkoj su do sada potvrđena više od 123.000 slučaja zaraze COVID19 , dok je umrlo oko 2700 ljudi.

Odlučnosti je svijet naučila Tsai Ing-wen sa Tajvana. Ona je ujedno i prva žena na funkciji predsjednice te zemlje koja je ikada izabrana.

Ona je još u januaru uvela 124 mjere za spriječavanje širenja virusa, dok sada šalje 10 miliona maski za lice u SAD i Evropu.

CNN je ovaj slučaj nazvao najboji svjetski odgovor na pandemiju, sa šest smrtnih slučaja uzrokovanih COVID19.

Jacinda Ardern je premijerka Novog Zelanda koja je također rano reagovala na pandemiju, tako što je nametnula samoizolaciju i zabranila ulazak strancima.

U 37. godini postala je najmlađa žena na svijetu koja je preuzela funkciju premijerke, a u istom periodu je saznala i da će postati majka, pa je prve mjesece radila tokom trudnoće.

Kako bi se nakon poroda brzo vratila na posao, pomogao joj je njen partner Winston Peters koji je preuzeo brigu oko djeteta. Upoznala ga je tako što joj je, dok je bila političarka, napisao pismo u kojoj je bio zabrinut i ljut jer vlada te zemlje sa pojedinim mjerama možda ugrožava privatnost građana. Ubrzo su se našli uživo kako bi razgovarali o ovom problemu i uskoro započeli vezu.

U politici je od 17. godine, kada je bila uznemirena zbog zloupotrebe droge i alkohola među mladima, ali i siromaštva i visokom stopom samoubistava. Jasno podržava istopolne brakove, te često promoviše ženska prava i probleme.

Ženske liderke Tajvana i Novog Zelanda svijet su naučile šta znači odlučnost.

Katrin Jakobsdottir je islandska premijerka koja je svim građanima zemlje ponudila besplatno testiranje na COVID19. Prema dostupnim podacima, Island je sada srazmjerno broju stanovnika, pregledao pet puta više ljudi nego Južna Koreja, a uspostavili su i sistem praćenja.

 

Island je još početkom marta zatvorio sve fakultete.

Ova premijerka je prije nego što je izabrana na ovu funkciju, obećala izjednačavanje plata muškarcima i ženama. Mjesec dana kasnije, donesen je zakon prema kojem sve firme sa 25 i više zaposlenih moraju dokazati da sve zaposlene jednako plaćaju, bez obzira na spol, naciju ili seksualnost.

Konačni cilj je izjednačavanje plata do 2022. godine.

Katrin je inače majka troje djece, redovno je kroz godine pobjeđivala u anketama kao političarka kojoj građani najviše vjeruju,  bila je i ministrica obrazovanja, a studirala je Islandski i francuski jezik i književnost, s naglaskom na islandske kriminalističke romane.

Vrijednosti tehnologije naučila nas je i najmlađa šefica svijeta, Sanna Marin iz Finske koja je u samo sedam godina napredovala od lokalne političarke do samog političkog vrha te zemlje.

U državni parlament prvi put je ušla 2015. godine, dok je četiri godine kasnije izabrana za ministricu saobraćaja i komunikacija Finske.

Njeni ciljevi su da sva auta na fosilna goriva skloni sa ulica, ali i ekološka održivost i jednakost. Zalaže se za solidarnost, ravnopravnost, slobodu.

Odgojila ju je samohrana majka, a Marin je prva osoba iz porodice koja je završila srednju školu i stekla fakultetsko obrazovanje. I sama je majka te ima dugogodišnjeg partnera.

Kada je riječ o borbi sa COVID19 , Finska je krajem prošlog mjeseca rekla da će glavne bolnice nasumično izabranim građanima svih dobi poslati pozive na testiranje na antitijela koja razvijaju zaraženi Covidom-19.

Imaju jedan cilj, a to je dobiti informacije o dijelu populacije koji je razvio antitijela koja ukazuju na raniji kontakt s koronavirusom.

Nenaviknuti smo povezati ljubav sa politikom, ali to je uspjela norveška premijerka Erna Solberg. Odlučila je putem televizije razgovarati direktno sa djecom iz te zemlje. Prije toga je održana i konferencija za novinare na kojoj odrasli nisu prisustvovali, te je premijerka odgovarala na pitanja djece iz cijelog svijeta.

Mališanima je poručila da je sasvim uredu osjećati se uplašeno tokom posebnih dana u vrijeme COVID19.

Uz pomoć još dvoje političara, odgovarala je djeci na pitanja, poput: „Mogu li proslaviti rođendan?“, „Mogu li posjetiti djeda i baku?“, „Kako da pomognem“ i mnoga druga.

Poručila im je i da pomažu drugima tako što ostaju kući, posebno onima koji su već bolesni ili stariji.

Naravno, ovo nije bilo njeno prvo obraćanje djeci putem televizije.

(Interview.ba)

 

 

Idi naVrh

Don't Miss