f4c1301ae134244b5889ec1a63172f04
f4c1301ae134244b5889ec1a63172f04

OSCE poziva vlasti RS da povuku “spornu” uredbu

14.04.2020.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Désir, i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorka Kathleen Kavalec, upozoravaju na rizik potencijalnog kršenja osnovnih sloboda, povodom nedavne uredbe donesene u Republici Srpskoj koja bi mogla da ograniči slobodno izvještavanje medija i novinara o pandemiji virusa COVID-19.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija i šefica Misije OSCE-a u BiH su 10. aprila poslali pismo predsjednici Republike Srpske, Željki Cvijanović, nakon donošenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja. Uredbom koja je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srpske“ 6. aprila, zabranjuje se medijima i javnosti prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika i propisuju značajne novčane kazne za počinioce.

Uvažavamo izjave za javnost predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović, nakon našeg pisma, u kojima sugeriše da neće biti potrebe da se implementira ovakva odredba ili slična ograničenja.

– U potpunosti razumijemo cilj da se uhvati u koštac sa širenjem „lažnih vijesti“ koje bi mogle da predstavljaju rizik za javno zdravlje, ili koje bi mogle da stvaraju paniku i nered tokom ove zdravstvene krize – rekli su Désir and Kavalec.

– Međutim, važno je da se osigura slobodan protok informacija i da mediji mogu da rade oslobođeni od bilo kakvog pritiska, da bi mogli da pružaju ključne informacije javnosti, uključujući informacije o zdravstvenim mjerama od vitalnog značaja – dodali su.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija i šefica Misije OSCE-a u BiH su u svom pismu takođe konstatovali da bi takva uredba mogla da vodi ka cenzuri i autocenzuri, kao i ka proizvoljnim i nesrazmjernim kaznama. Rekli su da bi to moglo da podriva slobodu medija i osnovno ljudsko pravo na slobodu izražavanja. Pored toga, bili su naročito zabrinuti time da se u uredbi ne navode konkretni detalji o tome kako će se odrediti da li su ti prekršaji počinjeni, niti na kojoj su sudskoj praksi oni zasnovani.

– Podsjećamo na naše saopštenje za medije objavljeno 23. marta 2020. godine (https://www.osce.org/representative-on-freedom-of-media/449041) i podstičemo vlasti u Republici Srpskoj da to saopštenje uzmu u razmatranje u okviru sadašnjeg vanrednog stanja – istakli su Désir i Kavalec.

Oni su uputili poziv vlastima da povuku tu uredbu, ponavljajući svoju spremnost da pomognu državnim i entitetskim vlastima i pruže stručnu analizu u vezi sa bilo kojim pitanjem iz oblasti slobode medija.

(Fena, Interview.ba)

Kazne za širenje panike u RS-u: Vanredno stanje ili obračunavanje sa neistomišljenicima?

Idi naVrh

Don't Miss