Koronavirus nije manji problem zbog niske stope smrtnosti

14.04.2020.

Student Odsjeka za genetiku i bioinženjering Internacionalnog Burch univerziteta Dženan Kovačić upozorio je da niska stopa smrtnosti u ovom trenutku ne znači da se koronavirus može smatrati „manjim problemom nego što jeste“.

Kaže da je trenutno više od „100 terapeutika u kliničkim ispitivanjima za tu bolest, koji se sastoje uglavnom od već dobro poznatih lijekova, čije dejstvo ima pozitivan efekat za klinički ishod ove bolesti“.

Vakcina za koronavirus uvjeren je neće biti gotova za više od godinu dana, tako da je, po njegovim riječima, stanje alarmantno.

– U moru naučnih radova koji se trenutno munjevitom brzinom objavljuju u vezi COVID-19, postoji statistička analiza gdje se poznata BCG vakcina za tuberkulozu dovodi u korelaciju sa nižom stopom smrtnosti i nižom stopom prijenosa bolesti, u zemljama koje imaju univerzalno pokriće BCG vakcinom. Rad, koji je preliminarno objavljen prije nekoliko dana, navodi kako države koje već godinama imaju obaveznu BCG vakcinaciju, statistički imaju bolju sliku po pitanju COVID-19 – rekao je Kovačić.

Ipak, navodi da takozvani „nespecifični efekti“ BCG vakcine nisu nepoznati naučnicima.

Studije su, kako kaže, pokazale da pojačava imunološki odgovor na niz virusnih respiratornih infekcija, te da pruža bolju zaštitu za virus H1N1 ako se pacijentu da BCG vakcina prije vakcine za taj virus.

– Još nije jasno zašto, ali vjeruje se da je uključena komponenta urođenog imunog sistema i stečenog imunog sistema. Potrebno je naglasiti da ukupan fond znanja o BCG vakcini nije baš toliko konzistentan. Ova vakcina ne štiti odrasle ljude od plućne tuberkuloze, čak nekada ni djecu za što je, na kraju krajeva i namijenjena – navodi Kovačić.

Zanimljivim smarta podatak da je „vakcina koja je stara više od 100 godina, veoma dostupna i jeftina, ima izuzetno povoljne efekte na druge bakterijske i zarazne bolesti, dok isti efekat nema za tuberkulozu.

– Ova vakcina nije samo poprimila pažnju zbog COVID-19, već zbog rada iz 2020. godine gdje je ubrizgavanje ove vakcine u venu laboratorijskih majmuna, izazvalo mnogo bolji i dugoročniji imunološki odgovor. Vakcina je pružila skoro duplo bolju zaštitu od tuberkuloze, nego kada se daje tradicionalnim nevenoznim putevima – pojasnio je Kovačić, saopćeno je iz Burch univerziteta. 

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss