Kakve su kazne za nenošenje maski i rukavica u svijetu?

14.04.2020.

I dok se stručnjaci baš ne slažu oko toga da li maske treba da nose i zdrave osobe ili samo one koju su bolesne, kako ne bi zarazile druge, brojne zemlje propisale su da je nošenje maski u javnosti obavezno, a za one koji to prekrše pripremile su i paprene kazne, od novčanih do nekoliko mjeseci zatvora.

U slučaju nenošenja propisane zaštitne opreme u Bosni i Hercegovini izlažete se mogućnosti da budete kažnjeni iznosom od 500 KM.

Austrijska policija je dobila mogućnost da na licu mjesta novčano kažnjava građane koji ne poštuju mjere austrijske vlade za borbu protiv koronavirusa. Ko ne bude nosio masku kojom pokriva nos i usta na mjestima na kojima je uvedena obaveza, a to se tiče radnji i gradskog prijevoza, morat će da plati kaznu od 25 eura. Kod svih drugih kršenja mjera predviđena je kazna u visini od 50 eura.

Maske za lice obavezne i za nudiste u Češkoj

Češka je ublažila neke restrikcije uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa, ali je nošenje maski i dalje obavezno, a tog pravila moraju da se pridržavaju i nudisti. Prema pisanju čeških medija, za kršenje ovog pravila propisana je kazna od 740 eura.

– Građani mogu da budu bez odeće na određenim lokacijama, ali i dalje moraju da pokrivaju usta i da se okupljaju u grupama kako je propisano, saopštila je češka policija.

Stanovnicima Californije preti i zatvor ukoliko ne nose maske

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prošle nedjelje preporučio je nošenje maski u javnosti kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Nekoliko okruga Californije građane koji ne nose maske kažnjavaju novčano ili čak zatvorskom kaznom. Maske su sada obavezne u okruzima kao što su Los Angeles, Riverside i San Bernardino. Onima koji ne nose maske prijeti kazna do 1.000 dolara, a u nekim situacijama čak i zatvor.

U nekim američkim državama su drugačiji propisi. Propisane su kazne od 50 dolara za prvo krivično djelo, 150 dolara za drugo i 300 dolara za treće, mada zdravstveni zvaničnici ističu da bi izdavanje novčanih kazni bilo samo krajnje sredstvo, jer bi radije radili sa ljudima i preduzećima kako bi postigli poštovanje zakona. U Texasu je odlučeno i stupila je na snagu odluka da će sa po 1.000 dolara biti kažnjeni svi koji iz izađu bez maske ili nečeg drugoga što im pokriva lice. Prema tom nalogu, sve osobe starije od pet godina moraju u svakom trenutku da imaju nešto preko nosa i usta kada ulaze u prodavnicu ili apoteku. Također, donesena je odluka da se kažnjavaju i svi oni koji u automobilu voze više od dvije osobe. I za one koji prekrše tu odluku kazna je ista, a iznosi 1.000 dolara.

Nošenje maski obavezno je i u indijskim gradovima. Korporativno središte Gurgaon na granici sa Delhijem najnoviji je grad na listi mjesta u kojima je nošenje maski za lice obavezno. Vlade su obavezne za sve koji su napolju u javnim prostorima, čak i ako se nalaze u svojim vozilima. Slično naređenje na snazi je u nekoliko susjednih oblasti, uključujući i Delhi. U Delhiju je kazna za nenošenje maski od 2,40 do 12 eura. Također oni koji ih nemaju mogu da završe u zatvoru do šest meseci.

Vlada u Keniji uvela je stroge kazne, ukljućujući i plaćanje do 32 eura ili šest mjeseci zatvora za građane koji ne nose maske u javnom prijevozu ili svojim automobilima.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss