4a24a07486e723b9af1d19e41f0bb948
4a24a07486e723b9af1d19e41f0bb948

Goražde: Srodnici inficirane pacijentice prebolili koronavirus a da nisu znali

Bliži srodnici 76-godišnje pacijentice iz Goražda inficirane koronavirusom koja je smještena u bolnici Podhrastovi u Sarajevu, preboljeli su koronavirus a da toga nisu bili ni svjesni.

Po riječima direktorice Kantonalne bolnice Goražde prim. dr Nermine Kamenica, serološka testiranja kćerke i unuka inficirane pacijentice pokazala su da su oni preboljeli  zarazu koronavirusom.

– Iako su prethodna testiranja pokazala da su negativni, zbog opravdane sumnje da su preležali zarazu COVID-om 19, u dogovoru sa epidemiologom obavljena su serološka testiranja koja su te sumnje i potvrdila. Na taj način su demantovane i spekulacije koje su se pojavile da je nana zaražena u Kantonalnoj bolnici Goražde – istakla je dr. Kamenica.

Riječ je o prvim pacijentima u ovom dijelu BiH kojima su rađena serološka testiranja.

Dr. Kamenica potvrdila je da su negativni i posljednji rezultati testiranja 27 ljekara i zdravstvenih radnika te jednog pacijenta Kantonalne bolnice Goražde.

Testiranja u većem obimu u ovoj ustanovi uslijedila su nakon što su koronavirusom inficirana četiri uposlenika bolnice koji su bili u bliskom kontaktu sa 76-godišnjom inficiranom pacijenticom.

Na području  BPK trenutno je koronavirusom inficirano 10 osoba, a dvije su izliječene.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Trećina oboljelih od COVID-19 ima neurološke probleme

Naredna vijest

Kakve su kazne za nenošenje maski i rukavica u svijetu?