e4a357029e514c06a2348c9f0bcfdd36
e4a357029e514c06a2348c9f0bcfdd36

Radojičić: Samo jedno veće okupljanje od 50 osoba moglo bi ugroziti šest sedmica borbe

13.04.2020.

U bh. entitetu Republika Srpska maske i rukavice obavezne su pri izlasku napolje, kretanje je dozvoljeno od 6 do 20 časova. Za mlađe od 65 godina, na snazi je zabrana okupljanja više od tri osobe.

Virus korone se prenosi kapljičnim putem kada zaražena osoba kašlje ili kiše, ukoliko se dodirne predmet ili osoba na kojoj je virus i prenese na sluznicu nosa, usta ili oka druge osobe ona postaje novozaraženi. Maske ne mogu u potpunosti zaštiti ovaj proces ali mogu znatno uticati da se umanji mogućnost zaraze, tvrde stručnjaci.

 

“Efikasne su jer sprječavaju količinu aerosola koja će iz vaših usta ili nosa otići u spoljašnju sredinu, i korisne su jer prave barijeru u smislu diranja usta i nosa. Važno je i maske odlužiti na adekvatan način, ako su to hiruške kupljene u apoteci, a kada govorimo o platnenim potrebno ih je poslije svakog nošenja oprati i ispeglati jer je to najbolja dezinfekcija”, pojašnjava Alen Šeranić, epidemiolog i ministar zdravlja RS.

 

Većina stanovništva se predržava mjera izdatih od strane kriznog štaba, međutim podaci MUP-a govore da ima pojedinaca koji nisu disciplinovani. Tokom proteklog vikenda mjere zabrane kretanja prekršilo je 149 osoba u RS.

 

– 71 građanin nije poštovao zabranu kretanje tokom policijskog časa ili zabranu kretanja starijih od 65 godina.

 

– 66 osoba prekršilo je mjeru zabrane kretanja van mjesta prebivališta, koja je bila na snazi od subote od 12 do nedjelje do 18 časova.

 

– 10 prekršajnih naloga je izdato zbog okupljanja u grupama većim od tri osobe.

 

Banjaluka je grad koji bilježi najveći broj zaraženih u Bosni i Hercegovini i do jutros je zabilježeno prisustvo virusa kod 258 osoba, od toga se 113 oporavilo. Nakon sjednice kriznog štaba gradonačelnik je poručio da nema opuštanja i sve uvedene mjere produžene su do 27. aprila.

 

“Samo jedno veće okupljanje na kojem bi 50 ili više osoba bilo u kontaktu sa jednim zaraženim dovelo bi nas u situaciju, da nakon 14 dana, imamo više zaraženih nego u prethodnih šest sedmica svopšte borbe”, ističe Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

 

Na sjednici Koordinacionog tima predloženo je da se na teritoriji Republike Srpske sve mjere produže još 14 dana.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss