234b3a45c1268c9cf1dc0298bf4d2326
234b3a45c1268c9cf1dc0298bf4d2326

BH novinari pozvali medijske poslodavce da zaustave otpuštanje novinara

Upravni odobr Udruženja/Udruge BH novinari pozvao je medijske poslodavce u BiH da zaustave otpuštanja novinara i drugih medijskih djelatnika, kao ekonomsku mjeru i odgovor na finansijsku krizu unutar medijske industrije, izazvanu epidemijom koronavirusa i drastičnim smanjenjem komercijalnih i drugih prihoda.

Sa žaljenjem i protestom BH novinari su primili informaciju o otkazu ugovora o radu značajnom broju novinara i drugih medijskih djelatnika u kompaniji “Oslobođenje”,  kao i najavu sličnih postupaka u najmanje deset medijskih kuća iz različitih djelova države.

– BH novinari pozivaju vlasnike i Upravu “Oslobođenja” da još jednom preispitaju svoju odluku, te pokušaju zadržati ljude, a tražiti druge, alternative načine prevladavanja finanijskih teškoća. Svjesni smo potpuno činjenice da, kao udruga novinara, nemamo zakonskih ovlasti niti možemo određivati vlasnicima medija, pa tako ni vlasnicima Oslobodjenja, kakve će ekonomske mjere donositi, ali možemo zahtijevati da smanjene broja uposlenih, ako je nužno, bude provedeno na zakonit način, bez diskiminacije, u konsultaciji sa sindikatom upsolenika i uz punu zaštitu radnih i socijalnih prava novinara – saopćili su danas iz Udruženja/Udruge BH novinari. 

Navode da “krizni štabovi, vlade na svim nivoima ili nadležne medijske organizacije još uvijek nisu donijele hitne mjere za ekonimski spas medijske industrije i očuvanje javne funkcije medija” dodajući da su upravo “mediji i novinari bili servis svih građana i ključni prenositelji informacija u vezi sa epidemijom koronavirusa”.

Zbog toga, Udruženje je apelovalo da nadležne vlade, medijske institucije i međunarodni donatori formiraju fond za hitnu pomoć medijima, čija će sredstva omogućiti produkciju profesionalnih medijskih sadržaja u javnom interesu.

Ukoliko se ništa ne poduzme po ovom pitanju, BH novinari će pozvati medije na bojkot svih pres-konferencija i događaja koje organiziraju nadležne vlasti i krizni štabovi u BiH, navedeno je u saopćenju Udruženja/Udruge BH novinari.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

ArcelorMittal Zenica: Oko 40 ljudi poslano na boravak u kući u narednih 15 dana

Naredna vijest

Vlada BPK usvojila odluku o uspostavi karantena