b31542b53ebf3a8c747579478b734b4b
b31542b53ebf3a8c747579478b734b4b

U KS-u dva pozitivna od 65 testiranih na koronavirus

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo ukupno je testirano 65 osoba, od kojih su dvije pozitivane, odnosno kod kojih su laboratorijski potvrđeni slučajevi zaraze Covidom 19.

Predsjednica Kriznog štaba KS i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav danas je na pres konferenciji kazala da je na Klinčkom centru Univerziteta u Sarajevu hospitalizovano 15 osoba, na respiratoru je jedan sugrađanin, dok su iz izolatorija  otpuštene dvije osobe, što čini da je ukupno pet osoba oporavljeno u KS. Četiri su smrtna ishoda. 

– Prema aktivnim rješenjima u kućnoj izolaciji u KS je trenutno 48 osoba. Kada govorimo o kumulativnim podacima od 30. januara do danas, ukupan broj testiranih osoba u KS je  1.217, od kojih je 66 osoba laboratorijski pozitivno, dok ih je šest retestirano. Ovaj podatak o retestiranim govori u prilog tome da su to naši sugrađani koji su u fazi oporavka – kazala je Pilav.  

Ona je istoristila priliku da skrene pažnju građanstvu da narenih dana i mjeseci slijede tri velika vjerska blagdana – katolički Uskrs koji se obilježava danas, pravoslavni Vaskrs i mjesec posta ramazan, zbog čega Krizni štab KS upućuje još jedan poziv građanima da ograniče sva svoja kretanja, a u isto vrijeme preporučuje da lične kontakte sa drugim ljudima svedu na najmanju mjeru. Također, podsjeća da u situacijama kada je to neophodno, obavezno poštuju socijanu distancu i nose propisnu zaštitnu opremu. 

– Svima nam je u ovoj globalnoj pandemiji primarni cilj zaštita javnog zdravlja, a time i zadržavanje trenutno stabilne epidemiološke situacije u KS s relativno malim brojem zaraženih stanovnika koronavirusom – kazala je Pilav.  

V.d. načenika Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović kazao je da se u suradnji s MUP-om KS radi na prihvatu bh. državljana koji dolaze u BiH iz zemalja Evrope.

– Do sada smo ukupno imali 131 smještenu osobu u Studentskom domu Bjelave, kojima je određen katantin po rješenju Federalnog ministarstva zdravstva u trajanju od 28 dana. Posebnom naredbom Federalnog štaba CZ od 19. aprila, svi državljani koji uđu u BiH na bilo koji granični prjelaz u BiH biće putem Kantonalnog štaba CZ smješteni u jednom od karantena – kazao je Terović.

Navodi da za sada još uvijek ima dovoljno mjesta, 20 slobodnih soba u Studenskom domu Bjelave, a ukoliko se taj kapacitet popuni onda će za smještaj biti određen Studentski dom Nedžarići.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Istraživanje: Više od 50 posto ispitanih bh. građana je za vjeronauku u školama

Naredna vijest

Košarac: Sistem zelenih prioritetnih traka od 13. aprila, lakši promet za vitalne proizvode