315af497cae1f58933d13638bb8fea97
315af497cae1f58933d13638bb8fea97

Košarac: Sistem zelenih prioritetnih traka od 13. aprila, lakši promet za vitalne proizvode

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da će u ponedjeljak, 13. aprila biti pušten sistem zelenih prioritetnih traka u regionu zapadnog Balkana, zahvaljujući kojima će vitalni proizvodi sa zajedničke liste imati olakšan promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e.

Košarac je potvrdio da je tu informaciju sinoć zvanično objavio Sekretarijat CEFTA-e.

– Zelene trake su otvorene za svu robu sa zajedničke liste vitalnih proizvoda. Granični prelazi u sistemu zelenih koridora radiće 24 časa, sedam dana sedmično, kako carina, tako i druge granične službe – dodao je Košarac.

On je podsjetio da je na početku epidemije koronavirusa zatražio 24-časovno radno vrijeme veterinarskih inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako bi pravovremeno obavljali svoj posao i omogućili nesmetan promet roba životinjskog porijekla.

Kako bi se dodatno osigurao brz protok najosnovnijih proizvoda, CEFTA strane su, na predlog CEFTA Sekretarijata, usvojile listu vitalnih proizvoda, koji će imati olakšani promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e.

– CEFTA lista sadrži najvažnije proizvode – hranu za ljude i stočnu hranu, dok je za oblast medicinskih proizvoda, zaštitne opreme i drugih proizvoda neophodnih u trenutnoj situaciji preuzeta lista Svjetske carinske organizacije. U zavisnosti od potreba CEFTA strana, ova lista se može mijenjati i dopunjavati- objasnio je ministar.

Kako je istakao, nadograđen sistem elektronske razmjene podataka (SEED) koristiće se za prednajavu kod proizvoda sa liste vitalnih proizvoda.

Ministar Košarac ocijenio je izuzetno značajnim početak funkcionisanja sistema zelenih prioritetnih traka, ističući da je BiH spremna da se u punom kapacitetu prilagodi novim uslovima.

Također je naveo da je u prvim danima moguće očekivati određene poteškoće kod pojedinih zemalja članica CEFTA-e u smislu adaptacije na nove uslove. Ipak, vjeruje da će poteškoće biti prevaziđene u narednih deset dana.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U KS-u dva pozitivna od 65 testiranih na koronavirus

Naredna vijest

Tarik Smailbegović, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo: Pandemija koronavirusa učinila je da se još više zbližimo