877afa086b1356b8033596919f8d6e46
877afa086b1356b8033596919f8d6e46

Završen sastanak: Postignut dogovor o aranžmanu MMF-a vrijedan 330 miliona eura

11.04.2020.

U Sarajevu je završen sastanak HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a. Postignut je dogovor o aranžmanu s MMF-čime je deblokirano 330 miliona eura.

Novac će se rapodijeliti u omjeru 62 posto za FBiH, 38 za RS.

Nakon sastanak medijima se prvi obratio Johan Satler, šef EU Delegacije u BiH koji je rekao kako su ovo vanredna vremena koja zahtjevaju određena vanredna rješenja.

–  Upravo sam iz tog razloga zajedno sa svojim kolegom američkim ambasadorom Ericom Nelsonom danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima na kojima su postignuti važni dogovori u smislu mjera i daljeg odgovora u socioekonomskom dijelu pruilika. U kontekstu toga postignuta je saglasnost oko uspostavljanja jedne grupe odnosno kooordinacionog tijela koje će u svom sastvau okupiti članove Fiskalnog vijeća i predstavnike nekih drugih institucija sa fokusom na socioekonomskom dijelu. Ono što je važno jeste da su lideri političkih stranaka bili u saglasnoti da postignu dogovor oko raspodjele sredstava – rekao  je Satler. 

Erik Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH nakon sastanka je kazao da mu je zadovoljstvo što je pomogao da se postigne dogovor.

– Demokratske vlasti moraju da funkcioniraju drugačije u vrijeme kriza, postoji velika potreba za boljoim koordinacijom, povjerenjem i transparentnosti i da se brže djeluje . Novo koordinaciono tijelo bi za ekonomsku reaakciju trebalo da pomogne da se brže djeluje i efikasnije. Važno je da rasprava ne bude u smislu “ko je pobjednik ili gubitnik”, realnost je da smo svi ujedinjeni u ovome. Patimo svi isto i izloženi smo opasnosti i svi treba da djelujemo zajedno, sve države se suočavaju sa ovom krizom i ono što je bitno u oblasti zdravstva i ekonomije i što treba imati na umu, je opšte dobro za sve i da se zajedno borimo za to – rekao je Nelson. 

Izetbegović: Solidan dogovor

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da je postignut solidan dogovor prema kojem će FBiH pripasti 62 posto, RS-u 38 dok će oba entiteta pomoći Brčko Distriktu.

– Pomogli smo Vijeću ministara i entitetskim vladama, kako to reče ambasador Nelson. Nastavit ćemo dogovor o distribuciji u FBiH, jer kantoni nose veliki dio borbe kada je u pitanju koronavirus, zbog zdravstva, policije, biroa rada, odnosno ljudi koji će ostati bez posla. Taj teret će pretežno biti na kantonima, tako da ćemo dogovoriti te procente u danima koji su pred nama. Podržali smo formiranje jednog “Task Forcea”, ili “Akcionog tijela”, koji će na dnevnoj bazi da se bavi osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama, u koje će prije svega ući tri premijera, dva entitetska i predsjedavajući Vijeće ministara, i uz njih potrebni ministar sigurnosti, ministar vanjske trgovine – kazao je Izetbegović.

(vijesti.ba, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss