31940fa182f546e64859b4b414e30c23
31940fa182f546e64859b4b414e30c23

Uskrs u izolaciji: Prilika da se shvati smisao blagdana i da bolje upoznamo jedni druge

11.04.2020.

Pravljenje raznih slatkih poslastica, korizma, bojenje jaja, zajednički trenuci sa porodicom, to su samo neki od obilježja kršćanskog blagdana Uskrsa. Trenutno su zabranjena veća okupljanja u našoj zemlji zbog pandemije koronavirusa, pa smo razgovarali sa Josipom Milanovićem iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II“ o tome po čemu će ovaj blagdan biti drugačiji nego do sada. Kako nam je rekao, uprkos činjenici jer vjernici ne mogu obilježiti ga u zajedništvu, ovo je prilika da se shvati sama smisao Uskrsa.

Prema njegovim riječima, neće biti tradicionalnih odlazaka što sigurno teško pada svim vjernicima jer ne mogu biti u zajedništvu jedni s drugima i ne mogu podijeliti radost najvećeg kršćanskog blagdana.

– Ove godine, proslava Uskrsa je ograničena na što uži kruz obitelji i po meni je to puno bolje zato što nam daje priliku da još bolje jedni druge upoznamo i da se još vise udružimo i shvatimo smisao samog Uskrsa – pojašnjava on.

Kaže kako se svako od vjernika u razdoblju korizme odrekao stvari koje nisu bile dobre u životu, bilo to neka slatka poslastica ili nešto slično.

– Ali, sigurno nismo znali da ćemo na ovaj način proslaviti Uskrs i vjerujem da sva priča oko korone puno više ujedinjuje ljude, daje priliku da, ako ništa, možemo upoznati još više sebe i izraditi odnos sa Bogom – smatra on.

Kaže da se u ovom vremenu prave kolači, druži sa obiljeti, šaraju pisanca…

– Znamo u kakvom vremenu danas mladi žive i uvijek imaju opravdanje da nemaju vremena ni za šta, a sada definisitivno imaju vremena za takve stvari, za provođenje vremena sa obitelji i da ostave svoj pečat i trag na pisanicama i samoj proslavi – dodao je.

Kada je riječ o njegovom danu, kaže da će blagdan provesti sa obitelji, ali da zbog poslovnih obaveza neće moći u potpunosti se predati tome.

Svi zaposlenici Centra su ovaj period radili od kuće, ali pružaju i dalje podršku mladima, misle na njih te dio vremena provode dijeleći informacije, pisajući vijesti za njih.

Kako pojašnjava, ostatak dana će se, nakon poslovnih obaveza, posvetiti obitelji, razgovarat će i pratiti Svetu misu na radiju i televiziji.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss