Ne postoje podaci o većoj smrtnosti sada nego prošle godine u Kantonu Sarajevo

10.04.2020.

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo (KS) kazala je da je u posljednja 24 sata izvršeno 189 testova od čega su dva pozitivna.

– Ukupan broj pacijenata na klinici Podhrastovi je 16, jedan pcijent na respiratoru. U KS je u ovom periodu testirano 1.060, a zaraženih je 59 od čega četiri retestiranja to znači da ide prema potpunom oporavku. 
Od 6.4. ukupan broj pozitvnih u KS je osam, a ukupan broj smrtnih sluajeva u cijelom ovom periodu je četiri – kazala je Pilav.

Kada je riječ o sezonskoj gripi Pilav je istakla da se ona prati od 40. sedmice prethodne godine do 20. sedmica ove godine.

– Od 30.09. do 5.4. akutne respiratorne infekcije kod 6.601 pacijenta, 9.810 slučajeva sličnih gripi teških respiratornih infekcija koje su završile na hospitalizaciji je 15. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da ovaj period aprila doći će do preklapanja virusa korona i sezonske gripe – kazala je. 

Kada je riječ o vršenju obdukcija, Pilav je kazala da Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta je nadležan za obdukcije.

– Ono što Krizni štab može uraditi je da razgovaramo o zaštitnoj opremi – dodala je.

Ne postoje podaci da je došlo do povećanog broja smrtnosti u ovom periodu 2020. u odnosu na isti period prethodne godine, kazala je Pilav. 

– Jako smo zabrinuti kršenjem samoizolacije što je u ovom periodu bilo u 1.190 slučajeva, u zadnja 24 sata 20. Apeliramo na naše sugrađane da se pridržavaju mjera samoizolacije i navedena mjera ima svoje značenje. Nemojte da nas lijepo vrijeme zavara, da previše šetamo, da ne održavamo socijalnu istancu, javno-zdravstvene mjere su te koje vode dobrim rezultatima – kazala je Pilav. 

(NAP, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss