Pilav: BiH ima puno bolje rezultate nego je to slučaj u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj

Aida Pilav, epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo, kazala je danas da Krizni štab radi analizu podataka i to je način na koji pratime epidemiju.

– Nema paušalnih procjena, brojevi su takvi kavi jesu i nama omogućavaju da upravljamo epidemijom. Najveći broj potvrđenih slučajeva korona virusa je u starosnoj dobi od 51 do 60 godina, 30 posto laboratorijski potvrđenih slučajeva je iz te starosne skupine. Slijedi starosna skupina od 21 do 35 godina. Vrlo je značajno pratiti starosnu skupinu preko 60 godina da ne bi došlo do nekih komplikacija – navela je Pilav.

Navela je i da rade kontinuiranu analizu i komparaciju sa zemljama u okruženju.

– Trend porasta epidemije je u jednoj uzlaznoj liniji u BiH. BiH ima puno bolje rezultate nego je to slučaj u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj – kazala je.

Vrhunac se, navodi, očekuje u narednih 14 dana u drugom inkubacioonom periodu.

– Pratimo vrlo kontrolirano epidemiju u KS. Ne radi se o paušalnim procjenama nego o jednom vrlo kontroliranom praćenju problema. Idemo sa novim mjerama i novim strategijama prateći situaciju u okruženju. Svi prolazimo istu borbu, epidemiološku pošast i pratimo je kontolirano na nivou FBiH i Kantona Sarajevo. I dalje vidim ljude koji nisu na socijalnoj distanci, veliki broj automobila. Jako nam je važno zadržati broj zdravih zdravstenih radnika da ne budu inficirani. Apeliram na građane i mdijje da nas prate u ovoj situaciji jer smo u zajedničkoj borbi – navela je ona.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Čerkez: Garantujem građanima u FBiH da mogu vjerovati struci, pozivam medije na fer izvještavanje

Naredna vijest

Demant: Italijani ne skidaju zastave EU i Kina nije proglasila kraj epidemije