Pilav: Nije bilo većih propusta kada je riječ o smrtnim slučajevima u KS

07.04.2020.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Dr. Aida Pilav kazala je kako je od JU Dom zdravlja KS tražila izvještaj u vezi sa slučajem smrti dr. Šefika Pašagića, a nakon izjave njegove supruge kako njihov zdravstveni sistem nije reagovao onako kako je trebalo.

Kazala je da je mnogo potresla smrt kolege s kojim se i privatno družila te je istakla kako se u njegovom slučaju radilo o teškoj pneumoniji koja se brzo desila i brzo rezultirala smrtnim ishodom.

 

“Korona virus je novi virus za cijeli svijet. Kada se desi takva vrsta upale pluća jedini lijek je respirator i nema specifične terapije. U našem izvještaju navodi se da je prvi kontakt supruge s epidemiološkom službom bio 30. aprila navečer, predloženo je testiranje koje je odbijeno (porodica odbila), ostvaren je kontakt 31.4., da bi se potom veza izgubila jedan dan i uslijedila je hospitalizacija s 1. na 2. april. Tražili smo od Doma zdravlja izvještaj da vidimo nadležna postupanja. To će sada biti predmet istrage. Ističemo da je jako važno uraditi testiranje i da se bris uzme u pravom trenutku kako ne bismo dobili lažno negativan rezultat što može napraviti problem. Moraju postojati akutni respiratorni simptomi treći dan da bi test bio pozitivan”, rekla je Pilav.

 

Za četiri smrtna slučaja gdje su porodice izašle s izjavama kako zdravstveni sistem nije reagovao kako treba, Pilav je rekla da su ove okolnosti tragične i da je činjenica da su sva četiri slučaja radila o opsežnim upalama pluća.

 

“Sve ono što mi radimo kao ljekari u svom poslu provedeno je na odgovarajući način. Ne bih govorila o sumnjivim već tragičnim okolnostima. Po saznanjima i izjavama kada su se pacijenti javljali ne smatramo da je bilo nekih velikih propusta, ali svako ko od članova porodice izrazi sumnju, trebaju se i moraju provesti istražne radnje”, kazala je Pilav.

 

Kazala je kako postoji protokol u ovoj situaciji koji stalno ponavljaju, odnosno da se prvo kontaktira nadležni porodični ljekar telefonski, a onda je tim porodične medicine obavezan da dalje vodi i upućuje pacijenta. Za dr. Pašagića kazala je kako ne zna gdje je bio njegov karton, ali da će detalje saznati iz izvještaja.

 

Komentirajući epidemiološku situaciju u KS, kazala je kako je ona stabilna i da su zbog toga zadovoljni.

 

“Imamo 4-5 pozitivnih slučajeva dnevno. Taj se trend održava 20-ak dana. Uz pojačane zdravstvene mjere i testiranja čekamo šta će se desiti. Kontakte pratimo. Imamo relativno mali broj ljudi koji je završio s teškom upalom pluća, a većina ima blage simptome”, kazala je Pilav.

Na kraju je apelovala na građane da poštuju mjere, a pogotovo na starije od 65 godina da ne izlaze i tako se sačuvaju.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss