Naša stranka i Nezavisni blok uputili Prijedlog zakona za smanjenje plaća parlamentaraca

Poslanici Kluba poslanika Naša stranka-Nezavisni blok u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su danas u proceduru Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije COVID-19.

– Ovim lex specialis prijedlogom je predviđeno obavezno izdvajanje 20% ostvarene neto plaće svih izabranih i imenovanih zvaničnika i savjetnika u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući diplomatsko-konzularnu mrežu i institucije koje se ne finansiraju iz budžeta. Zakon nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 15 dana uspostavi fond za prikupljanje navedenih sredstava, te da ta sredstva usmjeri za borbu protiv pandemije COVID-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posljedica – navode u saopštenju iz Naše stranke. 

Poručuju da je “Vijeće ministara obavezno izvještavati Parlamentarnu skupštinu BiH o prikupljanju i utrošku navedenih sredstava najmanje jedanput mjesečno”.

Ovaj Prijedlog zakona osigurava prikupljanje značajnih sredstava, njihovo ciljano usmjeravanje, bez mogućnosti korištenja istih za potrebe koje nisu povezane sa borbom za suzbijanje pandemije i njenih posljedica, uz istovremeno očuvanje stabilnosti zdravstvenih i penzionih fondova – navode između ostalog.

– Poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka su istovremeno u proceduru uvrstili i Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se predviđa brisanje trenutne odredbe Ustava koja ne dozvoljava smanjenje plata za vrijeme trajanja mandata – navode.

Kako je poručeno – ovu odredbu treba svakako izbrisati, a trenutna situacija nalaže još hitnije djelovanje po tom pitanju.

Iz Naše stranke poručuju da i pored zastoja u radu državnog parlamenta, poslanici Naše stranke su u proteklih osam dana u proceduru dostavili tri prijedloga zakona, jedan ustavni amandman te inicijativu za održavanje sjednica elektronskim putem.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Jedan dan u bolnici u New York-u: Mrtvačnice pune, najmlađi pacijent ima tri godine

Naredna vijest

Bečki fijakeri sada dostavljaju hranu najugroženijim