Mladi bh. pjevači pjesmom čestitali 6. april: Vanredne okolnosti nikad neće moći slomiti duh naše mladosti

Grad Sarajevo danas slavi 6. april, svoj rođendan. Povodom ovog datuma, gradonačelnik Abdulah Skaka na svom profilu onjavio je video mladih bh. pjevača koji pjevaju “Sarajevo, ljubavi moja”, te u kojem je poručeno da ni vanredne okolnosti neće slomiti duh naše mladosti.

– Pjesma koja je obilježila naše živote, naša odrastanja i starenja, koju svi doživljavamo kao himnu Sarajeva danas je u jednom drugačijem izvođenju. Nove generacije su spremne da preuzmu, njeguju i čuvaju vrijednosti koje krase naš grad. Hvala divnim talentovanim mladim ljudima: Armin Muzaferija, Naida Kraljić, Šejla Grgić, Latif Moćević, Selma Droce, Aida Mušanović Arsić, BERIN BUTUROVIC, Lejla Causevic Karacic, Aldijana Tuzlak Bećar, Alma Subašić i Halid Hajduković.

Video pogledajte ovdje.

Podsjetimo, nakon održanog referenduma o suverenosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine i izlaska iz jugoslovenske federativne zajednice u Bosni i Hercegovini se zaoštrava sigurnosno-politička situacija. Naime, već 1991. godine jedinice JNA vrše agresiju na području hercegovačkog sela Ravno i na području Kupresa da bi u aprilu započela prava agresija Jugoslovenske armije i srpskih paravojnih formacija napadima na Bijeljinu, Zvornik i Sarajevo potom Foča, Višegrad i naposlijetku cijela Bosna i Hercegovina.

 

Tog dana započinje najduža opsada u modernoj historii ratovanja. Trajala je 44 mjeseca, što je npr. tri puta duže od opsade Staljingrada. Ovaj grad ponovo proživljava kalvariju u kojoj bjesomučnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem gine 11.541 građanin, (od toga 1.601 dijete) a bilo je 50.000 djelimično i teško ranjenih. Broj stanovnika se pri kraju opsade 1995. godine smanjio na 250.000.. Za vrijeme opsade prosječno je palo 329 granata dnevno na Sarajevo. Rekord od 3.777 ispaljenih granata uknjižen je 22. jula 1993. godine. Granate su napravile ogromnu štetu, a najveću štetu su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti, saopšteno je iz Historijskog muzeja BiH.

(Interview.ba)

Prethodna vijest

Žene u crnom poručile: Pamtimo opsadu Sarajeva!

Naredna vijest

Počela isplata penzija, dugi redovi u Sarajevu