Špirić pozvao na solidarnost i poštivanje prava svih stanovnika BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupšine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić pozvao je danas sve aktere u BiH da pokažu punu solidarnost i poštivanje prava svih stanovnika Bosne i Hercegovine, prilikom pružanja pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Špirić je jučer uručio donacije Vlade Republike Srpske domovima zdravlja i stanovnicima opština Glamoč, Drvar, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, a tokom dvodnevne posjete održao je sastanke s opštinskim načelnicima, predstavnicima zdravstvenih ustanova i privrednicima.

– Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH poručio je da Srbi u Kantonu 10, gdje se nalaze te četiri opštine s  većinskim srpskim stanovništvom, nikad neće biti zaboravljeni od vlasti Republike Srpske, niti predstavnika tog entiteta u institucijama BiH – navodi se iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikole Špirića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

Špirić je naglasio da je, zahvaljujući vlastima Republike Srpske, obezbijeđena tona brašna za te četiri opštine, a medicinska pomoć donirana iz Republike Srpske povratničkim opštinama u Federaciji BiH namijenjena je svima koji tamo žive.

-Virus korona i opasna pandemija ne poznaju granice, a odnos federalnih vlasti prema srpskim povratnicima je razočaravajući. Zdravstvenim ustanovama uručena je donacija u vidu maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i zaštitnih odijela. Ta pomoć Republike Srpske pomenutim opštinama je za sve stanovnike jer virus ne bira – rekao je Špirić.

Tokom razgovora sa predstavnicima realnog sektora u Drvaru, koji je vezan za drvopreradu, Špirić je zamolio da Javno preduzeće “Šume Livanjskog kantona” smanji cijene drvnih sortimenata da bi se sačuvala radna mjesta i postojeća proizvodnja.

Zahvalio je Kriznom štabu Republike Srpske, predsjednici RS Željki Cvijanović, premijeru RS Radovanu Viškoviću i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji vode brigu o povratničkim opštinama u Federaciji BiH.

Zahvalnost su uputili i načelnici opština Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac.

-Špirić je istakao da je razočaravajuća odluka federalnog Ministarstva finansija da od 1,9 miliona KM pomoći Drvaru dodijele 40.000 KM, a Glamoču ni jednu marku, te očekuje da se te nekorektnosti isprave – ističe se u saopćenju.

Tokom posjete i gostovanja u programu Radija Drvar Špirić je uručio ličnu donaciju za troje zaposlenih u tom radiju u iznosu 2.000 KM, čime će biti obezbijeđene njihove tri neto plate.

Špirić je poručio da će se, kao delegat i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine, uvijek boriti za prava naroda kojeg predstavlja, te za jednaka prava svih u BiH kako je to i Ustav zagarantovao.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Povodom 5. aprila – Dana obilježavanja opsade Sarajeva položeno cvijeće

Naredna vijest

(FOTO) Na današnji dan počela opsada Sarajeva u kojoj je poginulo 12 000 ljudi