Povodom 5. aprila – Dana obilježavanja opsade Sarajeva položeno cvijeće

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva  Igor Gavrić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka povodom 5. aprila – Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. položili su bijele ruže na spomen-obilježja na Mostu Suade i Olge, ubijenoj djeci Sarajeva i u Velikom parku.

Grad Sarajevo prvi put zvanično obilježava 5. april kao Dan opsade, u znak sjećanja na žrtve, branitelje i stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevo je preživjelo i pobijedilo najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja.

Gradonačelnik Skaka  istakao je da je dužnost i obaveza prema gradu, prema žrtvama i braniteljima i prema građanima koji su živjeli pod opsadom da se usprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade.

– Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.601 dijete. Moramo čuvati sjećanje, moramo odati počast žrtvama, borcima i građanima, moramo znati i širiti istinu kako se zlo nikada i nikome ne bi ponovilo – naveo je gradonačelnik Skaka, saopćeno je iz Press službe Grada Sarajeva.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Grčka zatvorila kamp zbog migranta pozitivnog na Covid-19

Naredna vijest

Špirić pozvao na solidarnost i poštivanje prava svih stanovnika BiH