59f94eba003c481c69c20ccded13f243
59f94eba003c481c69c20ccded13f243

Šeranić: Disciplina i odgovornost najbolji odgovor protiv koronavirusa

Ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da se na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, gdje je razgovarao s pacijentima oboljelim od novog koronavirusa, poštuju sve mjere zaštite te pruža neophodna pomoć i njega.

– Disciplina i odgovornost ne samo medicinara, već i stanovništva, najbolji je odgovor na pojavu i širenje koronavirusa – rekao je Šeranić.

Ta, ali i druge zdravstvene ustanove, kako je naveo, imaju odgovornost da pruže njegu ljudima s tom infekcijom.

Načelnica Klinike za zarazne bolesti Antonija Verhaz je precizirala da raspolažu s neophodnom opremom za liječenje najtežih kliničkih formi obostranih upala pluća.

– Sve je pod kontrolom, ne trebamo se bojati, ali je izuzetno važno da svi građani znaju kako se treba prevenirati ova infekcija – rekla je Verhaz novinarima.

Generalni direktor UKC-a Vladom Đajićem je rekao da se u Klinici za infektivne bolesti poštuju svi principi terapije, dijagnostike i tretmana oboljelih pacijenata, te istovremeno i zaštita zaposlenih.

Predsjednik Tima za praćenje provođenja mjera Štaba za vanredne situacije RS Nenad Stevandić je istaknuto da su spremni da se suoče i s težim oblicima ove infekcije te da su određeni životi već spašeni.

U UKC-u je smješteno 39 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, šest je na respiratorima, a u izolaciji je devet osoba.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Španija: Zabilježen pad u broju preminulih od posljedica korona virusa

Naredna vijest

Izetbegović: Nema razloga za paniku, ali znajte da je izuzetno ozbiljno stanje