Prosvjetna radnica  Meliha Džananović: Radimo više nego ikada, a oni nam prijete smanjenjem plate

Meliha Džananović radi kao profesorica Bosanskog jezika u Petoj gimnaziji u Sarajevu. Prosvjetna je radnica punih 30 godina, i svoj život je u potpunosti posvetila ovom humanom pozivu. To pokazuje i činjenica da se vratila s bolovanja, prvog nakon toliko godina rada,  u jeku pandemije virusa COVID-19 kako bi sa svojim učenicima i učenicama prolazila kroz cjelokupan proces online nastave, te im olakšala, baš kao i roditeljima koji se prvi put susreću s ovakvim načinom rada s djecom.

Kaže nam kako je online nastava znatno teža i  zahtjevnija, te da svi profesori i profesorice rade puno više kako bi đaci ostali kući i bili na sigurnom.

Radimo 24 sata. Meni stižu poruke od đaka i roditelja u svako doba dana i noći. Neki dan sam dobila poruku od učenice u 23:00. Nisam samo profesorica Bosanskog jezika, ja sam i savjetnica, i pedagoginja, i utješiteljica – ističe ona. 

Iako ima 60 godina i nije se ranije susretala s novom tehnologijom ova blagonaklona žena prošla je kroz proces obuke i u potpunosti se prilagodila novom načinu rada, te poručila „Čovjek uči dok je živ“.

I dok su profesori i profesorica spremni da žrtvuju svoje privatno vrijeme, više nego ikada u trenucima ove pandemije, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavljuje smanjenje plata budžetskim korisnicima, u koje spadaju i prosvjetni radnici i radnice, čije su plate, kako smatra naša sugovornica, ionako premale, za posao koji obavljaju.

Zvanično mi nemamo još uvijek obavijest i takvo nešto nije potvrđeno, naš sindikat se bori protiv toga, ali nemam povjerenja u ovu vladu. Iskusila sam puno štošta u životu i navikla na njihove laži i na njihove prevare. Ja očekujem da će oni to nama zaista uraditi. Mislim da je to besmisleno jer radimo više nego ikada. Zašto ne smanje sebi platu? Moja plata iznosi nešto više od hiljadu KM, a njihova plata je po 6000 KM – kaže Meliha.

U Petoj gimnaziji radi 25 godina, i sa svojim kolegama i kolegicama zna kroz šta su sve prošli jer naše vlasti ovaj poziv ne cijene dovoljno.

Nas nikada niko nije pitao ni za šta, radili su nam šta su htjeli. Kako koji ministar obrazovanja dolazi tako nam donosi nova pravila, nove zakone, nove instrukcije. Poništava sve ono što je radio prethodni ministar, kao on nije radio kako treba, pa će novi bolje, a to sve ide preko naših leđa – priča nam Meliha.

Govori nam kako se mogla baviti politikom i kako je pokušala biti u strankama, ali da je shvatila da se to kosi s njenim moralnim uvjerenjima i da je odustala: „Ono što sam ja, nije se slagalo s onim što se oko mene dešava“.

Otkriva nam kako je proces online nastave utjecao i na njenu porodicu, baš kao što je utjecao i na  đake i njihove roditelje.

– Imam sina studenta s kojim ne stignem ni razgovarati, kojem ne stignem ni ručak skuhati, jer ako ustanem od laptopa stiže poziv na Viber – grupa roditelja. Mogu zamisliti kako je mojoj kolegici koja ima troje djece koja idu u školu i koji rade online nastavu. Recimo jedna porodica ima troje djece kojoj trebaju računari i majku ili oca koji rade u prosvjeti. Koja porodica kod nas ima četiri računara? I zamislite koji je to problem u tim porodicama – objašnjava ona.

Poručuje kako prosvjetni radnici i radnice daju sve od sebe, ali da se to danas jako malo cijeni, te da to najbolje pokazuju i prijetnje koje dobivaju u vezi smanjenja plate.

Nemoj mi prijetiti stalno, dosta mi je prijetnje čitav život, više 60 godina ne može stati pod kožu! Znaš kako je rekao Meša Selimović „Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti? – zaključila je Meliha. 

 

Prethodna vijest

Inzko: Više nego ikada moramo imati funkcionalne vlasti

Naredna vijest

Grčka zatvorila kamp zbog migranta pozitivnog na Covid-19