d9a7277103407a59d6d80f68087c6f11
d9a7277103407a59d6d80f68087c6f11

U susjednim zemljama produžen rok važenja ličnih dokumenata, ali ne i u BiH

03.04.2020.

Hrvatska je odlučila zbog epidemije koronavirusa produžiti valjanost ličnih dokumenata, a slično je uradila i susjedna Srbija nakon proglašenja varednog stanja. Ipak, u Bosni i Hercegovini, odgovorne agencije kažu da ovi procesi nisu dovedeni u pitanje, te će se održavati uz istu dinamiku, samo uz poseban oprez.

Vijeće ministara BiH tako nije usvojilo prijedlog Ministarstva prometa i komunikacija BiH da se svim bh. vozačima produži trajanje registracije vozila.

S druge strane, pojedine osiguravajuće kuće od nedavno ugovaraju online police osiguranja imovine, a u slučaju obnavljanja već postojećih polica, sastanci se većinom unaprijed dogovaraju, poput Sarajevo osiguranja.

U Euroherc osiguranju je moguće, kako su naveli, registrovati automobil od kuće, putem besplatnog telefona ili mail-a.

Kada je riječ o dokumentima poput lične karte, pasoša i slično, situacija se nije promijenila.

Tako je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH 17. marta saopštila da će „poduzeti sve neophodne mjere kojima se osigurava minimalni proces rada i izvršavanja poslova iz nadležnosti Agencije“.

-Svi procesi nisu dovedeni u pitanje i održavaće se istom dinamikom, odnosno personalizaciju ličnih dokumenata, održavanje aplikacija i sistema za rad nadležnih organa će se odvijati nesmetano i u kontnuitetu – navodi se.

Kada je riječ o MUP-u Kantona Sarajevo, oni su 23. marta pozvali građane da sa ciljem spriječavanja širenja koronavitusa posjete svedu „na neophodni minimum, odnosno samo ukoliko su istekli ili u bliskoj budućnosti ističu rokovi važenja njihovih javnih isprava“.

Naveli su dva termina za izdavanje dokumenata: od devet do 10 sati i od 12 do 13 sati radnim danima, za sve koji imaju potrebu izvaditi novu ličnu kartu, vozačku dozvolu, pasoše ili registraciju motornih vozila.

Srbija primjenjuje vanredne mjere

Srbija je 16. marta usvojila Odluku o važenju ličnih dokumenata za vrijeme vanrednog stanja, te je isti dan stupila na snagu. Navode da sva lična dokumenta srbijanskih državljana kojima je istekao ili istekne rok važenja će se smatrati važećim, sve dok je u toku vanredno stanje.

Također, kažu i da će MUP izdavati saobraćajne dozvole isključivo za podnijete zahtjeve kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promjene vlasnika vozila.

Hrvatska odgodila za 30 dana nakon završetka epidemije

 

Kako je hrvatski MUP jučer saopštio,sa ciljem smanjenja socijalnih kontakata i zaštite građana, te službenika koji rade na izdavanju osobne iskaznice, svima kojima je isticao rok važenja lične karte, vrijedit će i 30 dana nakon prestanka epidemije.

Za one koje nisu preuzeli već gotovu ličnu kartu, imat će priliku to uraditi 30 dana nakon epidemije, pošto je sada propisano da se poništava ako ne bude preuzeta u roku od 90 dana.

Ista pravila važe u Hrvatskoj i za vozačke dozvole, poput odjava auta, izdanih dozvola i dokumentata  o nadzornom pregledu.

Jedino će tehnički pregled morati biti obavljen u propisanom roku.

Produženje roka od 30 dana važi i za hrvatske putovnice, a posebno građane te zemlje koji se sa nevažećom putovnicom nalaze van zemlje i žele se vratiti.

(Interview.ba)

 

 

Idi naVrh

Don't Miss